Elever gjorde praktik på Malta

Klasskamraterna gjorde sin APU hos bland annat snöskoterguider, på hotell i Lycksele, i skidbackar eller på turistbyrån i Arvidsjaur. Men sex av eleverna i BF3:an på Sandbackaskolan i Arvidsjaur hamnade på Medelhavsön Malta och gjorde sin praktikperiod där.- En upplevelse!

Eleverna Emil Granberg, Mattias Behm, Jens Edlund, Pär Hedlund, Henrik Lidström och Gustav Nilsson hade arbetsplatsförlagd utbildning på hotell på Medelhavsön Malta.

Eleverna Emil Granberg, Mattias Behm, Jens Edlund, Pär Hedlund, Henrik Lidström och Gustav Nilsson hade arbetsplatsförlagd utbildning på hotell på Medelhavsön Malta.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-03-11 06:00
Gustav Nilsson, Emil Granberg, Mattias Behm, Jens Edlund, Henrik Lidström och Pär Hedlund, som alla läser fritidsturism som valbar kurs på barn- och fritidsprogrammet, tog chansen när skolan i samarbete med Ideum och Leonardo da Vinci-projektet gav eleverna möjlighet att göra sin femte och sista APU-period, arbetsplatsförlagd utbildning, någonstans ute i Europa.
De sex hamnade på Malta, i grannstäderna St Paul’s Bay och Bugibba på öns norra kust, där de under fyra veckor gjort praktik på tre olika hotell. I restaurang, kök, reception, hotellets barnklubb ...
Stor skillnad
Trots kulturkrockar och trots att praktiken för några i gänget handlade mer om matlagning än om att möta och ta hand om turister beskriver de sex APU-veckorna på Malta som lyckade och värdefulla.
- Jag ångrar inte alls att jag åkte, även om det kändes tungt några dagar i början, innan vi lärt oss hitta och så, säger Gustav Nilsson.
Att få bo och arbeta i ett annat land var lärorikt.
- Det är stor skillnad att jobba hemma i Sverige jämfört med i ett annat land. De har bland annat lite andra arbetstider ... Och så förbättrar man ju språket, engelskan har ju inte blivit sämre precis under de här veckorna, säger de.
Och under tiden på Malta hade gänget tid att också hinna med att uppleva en del sevärdheter och nöjen. Museer och karnevaler, till exempel.
- Vi hann med att både vara turister och att möta turister.
Det var första gången som Sandbackaskolan ordnade APU utomlands. Och kanske kan det bli en fortsättning.
- Förhoppningsvis redan nästa år, fast då inom förskolan. Kanske i England, säger läraren Katrin Holmlund.
FAKTA Maltaresan
Barn- och fritidsprogrammets elever utbildas för arbete med människor i alla åldrar och inom varierande typer av verksamheter.
Förutom de obligatoriska kurserna på Barn- och fritidsprogrammet finns det också valbara kurser. Fritidsturism, 100 poäng, är en sådan.
I kursen Fritidsturism ingår fyra veckors praktik inom olika typer av turistverksamheter.
Leonardo Da Vinci, som riktas mot grundläggande och fortsatt yrkesutbildning, är ett delprojekt i EU-kommissionens program för utbildningssamarbete i Europa, Programmet för livslångt lärande.
Ideum är Arvidsjaurs kommuns sysselsättningsenhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om