Elever bjöd på lyxigt smakprov

Eleverna vid Sandbackaskolans individuella program samt några i skolans personal bjöds på en annorlunda skollunch på tisdagen.-  Lyxigt värre, och gott! var det samlade omdömet om hotell- och restaurangelevernas kulinariska examensprov.

Arvidsjaur2007-05-16 00:00


Innan eleverna kastar sig ut i yrkeslivet behöver de få en liten försmak av hur det kan vara att arbeta i skarpt läge. Ungefär så resonerade Lars Wikberg och Kristina Stenbro, båda lärare vid Sandbackaskolans hotell- och restaurangprogram, och bjöd in lite skolfolk till lunch i Medborgarhuset.

Nobel-erfarenhet

Inte för att eleverna saknar erfarenhet. Nejdå, flera av dem var med och serverade vid Nobelmiddagen i Stockholms stadshus i december förra året. Men nu gällde uppgiften att ansvara för meny, matlagning, dukning, uppläggning och servering, ja, hela paketet.

Och det var inte vilken vanlig fiskpinnelunch som helst det som serverades. Kockarna Matilda Lundgren, Malin Lundqvist och Martin Lindström hade snott ihop en trerätters måltid som inte lär ha gjort någon besviken.

Förrätten bestod av skaldjursbakelse med räkor, kräftstjärtar och rökt torskrom.

- Smakar fantastiskt, smackade skolans rektor Lars Hagnelius.

Sedan var det dags för varmrätten - baconinbakad kycklingfile fylld med Västerbottensost, paprika och chili. Doften var härlig, smaken sensationell och uppläggningen egentligen för fin för att förstöras med besticken.

Touch av chili

Och det är inte slut med det.

- Till efterrätt serverar vi passionsfruktskräm-caramel med jordbubbar som marinerats i rödvinssirap. Till det får gästerna en kaneltuille och chokladtryffel med en liten touch av chili, berättar Lars Wikberg.

Låter ganska mäktigt för en vanlig tisdagslunch, eller hur?

De cirka 20 lunchgäster som slagit sig ner för att njuta av måltiden gjorde också det för fulla muggar.

Läraren Per Kågströms omdöme sedan han intagit efterrätten säger väl det mesta:

- Oj, oj, oj! Jag saknar ord.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om