Eldsjälar till kvinnojourer i A-kommunerna efterlyses

Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner saknar kvinnojourer, trots att behov finns även där.Eva Engman, ordförande i Kvinnojourer Norrbotten efterlyser därför eldsjälar som vill ta på sig uppgiften.- Vi hjälper till med utbildning, lovade hon på ett informationsmöte i Arvidsjaur.

Anna Källdén och Eva Engman, ordförande i Kvinnojourer i Norrbotten, anordnade informationsträff i Arvidsjaur och Arjeplog med förhoppning om att kvinnojourer ska kunna startas också där.

Anna Källdén och Eva Engman, ordförande i Kvinnojourer i Norrbotten, anordnade informationsträff i Arvidsjaur och Arjeplog med förhoppning om att kvinnojourer ska kunna startas också där.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-03-20 06:00
"Våldsamt förälskad" är en passande titel för kvällen. Anna Källdéns föreställning om sina egna upplevelser berör och fångar upp känslan. Det är lätt att det ovanliga blir vanligt och det är svårt att bryta sig ur trots misshandel.
- Jag och mina systrar har alla gått ut med våra upplevelser, säger hon och tar oss in i sitt liv och med på sin resa från det första mötet, genom den våldsamma förälskelsen och tillbaka till ett liv utan slag och förnedring.
Mentala blåmärken
- Jag minns när tystnaden kom in i vårt förhållande, säger hon och berättar om när hon vaknade upp och insåg att det var något som var fel. Hennes dotter var fem månader gammal och hade kommit emellan vid ett bråk.
- De mentala blåmärkena och den brustna tilliten till människor tar längst tid att läka, säger hon om sina upplevelser. Och för att hjälpa andra har hon och systrarna startat organisationen "Slagfärdig" mot våld i nära relationer för utsatta och anhöriga.
- Vi upptäckte att de flesta som kom och tittade på vår föreställning hade egna erfarenheter.
Eva Engman, ordförande i Kvinnojourer Norrbotten, nickar instämmande. Hon har jobbat åt kvinnojouren i 21 år och varit med om mycket genom åren. Hon hoppas att de nu också ska kunna starta verksamhet i Arvidsjaur och Arjeplog.
- Här finns också utsatta kvinnor, men de söker sig till närliggande kvinnojourer i Älvsbyn, Piteå och Luleå.
Jourtelefon
Eva Engman berättar att kvinnojourens uppgift är att hjälpa och stödja utsatta kvinnor på deras villkor. Vanligast är att första kontakten sker via jourtelefonen och sedan kan det handla om stöd i praktiska saker eller i kontakt med exempelvis myndigheter. Många kvinnojourer erbjuder också skyddat boende för dem som behöver.
Hoppas kunna öppna
- Det är fantastiskt när man återser de kvinnor som har lyckats gå vidare och i dag mår bra, säger Eva som hoppas att mötet i Arjeplog och Arvidsjaur ska resultera i att en kvinnojour kan öppnas också i dessa kommuner.
FAKTA Antal anmälda brott mot kvinnor i A-kommunerna
2006:
Försök till mord eller dråp: 0
Misshandel mot kvinna (gärningsman bekant med offret): 7 (Arjeplog 3, Arvidsjaur 4)
Grov kvinnofridskränkning: 2 (båda i Arjeplog)
Olaga hot mot kvinna 18 år eller äldre: 6 (Arjeplog 2, Arvidsjaur 4)
Ofredande mot kvinna 18 år eller äldre: 7 (Arjeplog 2, Arvidsjaur 5)
Våldtäkt: 3 (Arjeplog 2, Arvidsjaur 1)
2007:
Försök till mord eller dråp: 1 (Arvidsjaur)
Misshandel mot kvinna (gärningsman bekant med offret): 13 (Arjeplog 4, Arvidsjaur 9)
Grov kvinnofridskränkning: 1 (Arjeplog)
Olaga hot mot kvinna 18 år eller äldre: 12 (Arjeplog 4, Arvidsjaur 8)
Ofredande mot kvinna 18 år eller äldre: 6 (Arjeplog 1, Arvidsjaur 5)
Våldtäkt: 1 (Arjeplog)
Läs mer om Kvinnojourer på www.kvinnojour.com. Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen är dygnet-runt-öppen och gratis, samtalet syns inte på telefonräkningen, 020-50 50 50. Läs mer om organisationen Slagfärdiga på www.slagfardiga.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om