Dragspelskungen som komponerade 250 låtar

Dagens profil i serien ”Minnen från förr” är en i hela landet välkänd dragspelsvirtuos. En man som sysslade med musik under i stort sett hela sitt liv. Dragspelet kom att bli hans huvudinstrument men Owe Marklund spelade också under en lång period även saxofon och klarinett i olika band. Marklund gav under sin långa musikkarriär ut hela 15 egna album och producerade genom åren över 250 egna kompositioner.

ARVIDSJAUR2017-10-13 08:58

Owe Marklund föddes i november 1929 i Kiruna där han också växte upp tillsammans med sina föräldrar och en yngre broder. Redan som 10-åring fick han sitt första dragspel och musiken kom sedan att spela en betydande roll för honom under resten av hans liv.

När Marklund var 14 år började han spela ute med sitt nybildade band ”Owes svänggäng”. Två år senare skrev han sin första egna melodi. Det var en vals som gavs namnet ”Hjärtats röst”.

Samma år startade han ett revy­gäng, kallat ”Vårat gäng” där han både skrev och komponerade samt även var med och agerade. Revygänget blev mycket populärt och under många år turnerade gänget runt i övre Norrbottens­regionen.

– Vi var åtta personer med i revyn och att det blev revyer berodde på att det kom upp ett gäng från Stockholm med bland andra Britta Borg och andra kändisar med i ensamblen. Ett sammanträffande som gjorde mig inspirerad och heltänd, mindes Owe Marklund bland mycket annat i en intervju om sitt musikliv här i PT för ett antal år sedan.

Efter grundskola och folkhögskola väntade Handelshögskola i Stockholm och han fick hemkommen efter utbildningen anställning som företagsekonom på LKAB:s kontor.

Efter några år som anställd där tog musikfrälste Owe i mitten av 50-talet med sig sin bror och åkte till Italien med målet att upprätta kontakter för att om möjligt kunna börja sälja dragspel. Något som också bröderna lyckades med.

– Det hela slutade med att vi beställde en massa dragspel men hur vi skulle finansiera köpet hade vi då ingen aning om. Det hela löste sig dock på ett bra sätt då jag efter hemkonsten gjorde en rad försäljningsresor, bland annat till Norge, där jag till en handlare i Narvik fick sälja ett flertal av de dragspel som vi en tid innan förvärvat i Italien. Detta blev även starten för mig på 60 år lång karriär som dragspelshandlare, berättade vidare Marklund i en senare tidningsintervju med honom som gjordes så sent som i september år 2012.

1962 gick flyttlasset för Owe och hustrun Inga-Britt till Arvidsjaur där han under sex år arbetade som chef på en bilfirma innan flyttlasset gick vidare till Kalix där han var ekonomichef, också det på en bilfirma.

1971 fick musikanten, med det uttalade mottot, ”inte en dag utan musik” sitt stora genombrott i rikskände dragspelaren Hasse Tellemarks radioprogram ”Ring så spelar vi”. Året innan hade han då utanför musiken tillsammans med en svåger startat ett företag i Arvidsjaur som tillverkade och sålde skogsprodukter. Företagandet blev också hans fortsatta huvudsakliga födokrok och en anledning till att familjen Marklund på nytt också blev Arvids­jaursbor igen. 1977 startade den kreative spelemannen musikaffär i sin nya hemort plus att han även förvärvade ”Rasmus Musik” i ­Piteå. Detta samtidigt som han under denna tidsepok fortsatte att resa land och rike runt och sälja dragspel.

Hans erkänt stora spelskicklighet och komponerande gjorde att många kontakter skapades med andra dragspelare runt om i hela världen. Bland Marklunds musikidoler fanns legender som Benny Goodman och Putte Wikman och själv framträdde Owe med sin egenkomponerade dragspelsjazz i olika sammanhang i både radio och tv-program, emellanåt tillsammans med etablerade dragspelsstorheter som bland andra Andrew Walter, Sone Banger, Lill-Arne Söderberg, Ebbe Jularbo, med flera.

Owe var vidare initiativtagare och mannen som i början av 1990-talet startade musikföreningen MIA (Musik i Arvidsjaur). Under många år var han även musikalisk ledare för allsångsverksamheten i Arvidsjaur plus att han vidare var mångårig saxofonist i såväl Arvidsjaurs storband som Storavan Brass.

Owes stora engagemang inom Arvidsjaurs musikliv bidrog till att han år 2 000 kom att tilldelas Arvidsjaurs kommuns kulturpris med motiveringen ”för sina insatser för musiken i allmänhet och dragspelet i synnerhet vilket gjort Arvidsjaur känt som dragspelets Mecka”.

På äldre dar blev datorn ett viktigt arbetsverktyg och han komponerade ända fram till sin bortgång nya låtar trots att han på grund av artros i fingrarna inte klarade av att spela själv längre. Han höll dock koll på vad som hände via Facebook och lade även ut sina många musikalster på bland annat You tube. Han hade även en egen hemsida som ständigt uppdaterades. En hemsida man fortfarande kan besöka och lyssna till många av hans kompositioner.

Efter hustruns död bodde han det sista året av sitt liv på äldreboendet Ringelsta.

Owe Marklund lämnade jordelivet i maj 2016 vid 86 års ålder.

En som förstås minns sin fars stora musikintresse är sonen Kent. Till vardags välkänd sjukgymnast i Arvids­jaur men också som en duktig gitarrist som ärvt sin fars musikalitet och även i sin tur fört den Marklundska musikådran vidare till sin egen son Jens.

– Pappa var en snäll och social person som verkligen brann för musiken. Han var en stor inspirationskälla inte bara för oss inom familjen utan också för många andra av hans många musikvänner. Han kom att aktiv ända till slutet och bara två dagar innan han gick bort höll han på med att komponera sin sista låt ” Rönnens vals”, tillägnat sitt boende på Ringelsta.

– Låten kom sedan att spelas som utmarsch på hans egen begravning några veckor senare, berättar den nu 63-årige sonen Kent.

Han minns vidare hur han redan som litet barn följde med på i stort sett alla musikträningar som pappa Owe deltog i när de bodde uppe i Kiruna.

Tilläggas kan till slut också att dagens minnesprofil under många år hade ett intensivt utbyte med musikpedagogen Ingmar Nilsson i Roknäs. Det var också genom Nilsson Owe Marklund på äldre dar hamnade i den datavärld han så mycket kom att gilla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om