Kritiska fastighetsägare och andra upprörda fick inget gehör när Arvidsjaurs kommun godkände den planerade biltestbanan vid Fjällbonäs i mars 2018.
En person valde senare att anmäla arbetet till länsstyrelsen som tillfälligt förbjöd alla åtgärder den 22 oktober för att se om verksamheten riskerar att påverka Natura 2000-området Byske älv. Men redan nästa dag upphävdes beslutet då länsstyrelsen ansåg att bolaget vidtagit tillräckliga försiktighetsåtgärder.
Privatpersonen överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen. Personen ansåg att arbetet skulle stoppas med hänvisning till att växten revlummer återtagit stora delar av det kvarlämnade grustaget. Även störningar för uttrarna i sjön lyftes som ett problem samt oro för ingrepp i fornlämningar i området.
"Mark- och miljödomstolen delar länsstyrelsens bedömning att verksamheten, tillsammans med de försiktighetsmått som nämnden har meddelat, inte sannolikt kan påverka naturmiljön på ett betydande sätt", skriver domstolen och avslår överklagandet.
Laponia hotell och konferens AB som står bakom etableringen tillsammans med Staffan Renberg är glad över beskedet.
– Det har varit lite omständigt fram och tillbaka, men i slutändan har det ändå gått bra. Vi har redan kommit ganska långt med banarbetet, säger Kristofer Lundström, vd på Laponia hotell och konferens.
Hur långt har ni kommit?
– Vi har kanske kommit 30 procent av arbetet, men vi har inte byggt några faciliteter i form av garage än. Det är något som vi då avser att fortsätta med under våren, sommaren och hösten.
Banan som anläggs till en kostnad av cirka 10 miljoner kronor på en gammal grustäkt blir cirka 100 meter bred och 500 meter lång och det handlar om en öppen yta utan nivåskillnader. Kunderna som bolaget riktar sig mot är olika företag som inte själva har egna biltestanläggningar
– De flesta bil- och komponenttillverkare har sina egna banor och släpper inte in konkurrenter. De som har behov av kortare perioder av vintertester under några veckor har svårt att komma in. Det är trångt och högtyck hos de flesta i Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog, säger Kristofer Lundström.
Som PT tidigare berättat har Hotell Laponia tecknat avtal med den berörda samebyn Östra Kikkejaur som därmed inte motsätter sig verksamheten mellan december och mars.