Totalt rör det sig om en summa på 287 500 kronor. Enligt Lena Ruth, tidigare socialchef och tillträdande kommunchef, handlar skadeståndet om utökade kostnader i samband med att larmsystemet låg nere.
– Vi fick anställa extra personal för att göra fler tillsyner under ganska lång tid och vi kräver vite för att man enligt vår tolkning inte har följt avtalet, säger Lena Ruth och fortsätter:
– Vi menar att det är ett avtalsbrott att man inte har upprätthållit funktionen enligt avtalet.
Även Arjeplogs kommun fick ta in mer personal för att göra extra tillsyner under den period som trygghetslarmen inte fungerade som de ska. Kommunen kommer att kräva skadestånd och har varslat Tunstall, men den exakta summan är inte klar ännu.
– Vi är en liten kommun och vi har ett 80-tal trygghetslarm, det är väldigt lite om man jämför med exempelvis Piteå, Boden eller Luleå. Men av princip tycker vi ändå att vi ska ställa ett skadeståndskrav. Jag har ingen exakt summa, men jag gissar på mellan 20 000 och 50 000 kronor, säger Robert Cortinovis, socialchef.
Han tror att kommunens skadeståndskrav är klart efter påsk.
Det var flera kommuner som fick problem med långa fördröjningar och störningar när larmleverantören Tunstall bytte plattform i oktober förra året. I Luleå kommun var det en person som avled i sitt hem efter att förgäves försökt larma åtta gånger.