"Det finns inga dubbla agendor"

- Vårt agerande har skett utifrån att fullmäktige har fattat ett beslut. Jag tycker inte heller att det var rätt beslut, det som fattades av fullmäktige, men det är min plikt att se till att politiken verkar för att fullfölja det beslutet.

"Vi är fullt medvetna om skollagen och att vi inte kan hindra elever att fara till skolorna i Jörn och Vidsel", säger Rune Grankvist (S), kommunfullmäktiges ordförande i Arvidsjaur.

"Vi är fullt medvetna om skollagen och att vi inte kan hindra elever att fara till skolorna i Jörn och Vidsel", säger Rune Grankvist (S), kommunfullmäktiges ordförande i Arvidsjaur.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2009-03-26 06:00
Så förklarar Rune Grankvist (S), kommunfullmäktiges ordförande i Arvidsjaur, att han tillsammans med kommunalrådet Jerry Johansson och skolutskottets ordförande Lars Holmkvist, den skrivelse som de för Arvidsjaurs kommun skickat till Älvsbyn och Skellefteå med anledning av att elever från Glommersträsk och Moskosel är på väg att söka sig till högstadieskolorna i Jörn och Vidsel i stället för till Fridhemsskolan i Arvidsjaur.
"Medvetna om skollagen"
Skrivelsen, som kritiseras av Centerpartiets Bo Lundmark och Sven-Olov Granlund, har enligt Rune Grankvist kommit till sedan kommunen fått ett offertförslag från skolan i Jörn.
- Fullmäktige fattat ju ett beslut att flytta in högstadierna och sedan är det tydligen agerat på alla fronter. Sedan kom det, via skolförvaltningen, ett offertförslag från skolan i Jörn om vad det skulle kosta per elev i interkommunala avgifter. Det verkade, av tonen i offertförslaget att döma, som om vi hade begärt att få skicka dit elever. Men så är det inte och därför skickade vi den här skrivelsen, där vi påtalar att vi har ambitionen klar att ta hand om våra elever, säger Rune Grankvist.
Sven-Olov Granlund liknade i artikeln som publicerades i går skrivelsen vid en vädjan från Arvidsjaur om att Skellefteå och Älvsbyn inte ska ta emot dessa elever.
- Nej, så är det inte, det får stå för honom. Vi är fullt medvetna om skollagen, att vi inte kan hindra elever att fara härifrån. Och det finns inga dubbla agendor, säger Rune Grankvist.
Beklagar striden
Han beklagar den strid som fortfarande pågår, trots att beslutet om högstadieskolorna fattades för snart fyra månader sedan.
- I grund och botten är det mycket olyckligt. Någon gång måste man liksom inse att man faktiskt måste acceptera ett majoritetsbeslut som har fattats i fullmäktige. Men det är det man inte gör. Och väl att märka är att fullmäktige hade två förslag att ta ställning till, ett att det skulle dras in 2010, ett att det skulle dras in hösten 2009. Att högstadierna skulle vara kvar över huvud taget fanns inte. Men det verkar man ha glömt.

FAKTA Detta har hänt:
Barn- och ungdomsnämndens budgetramar minskas enligt ett fullmäktigebeslut. Anledningen var dels vikande elevunderlag, dels kommunens ekonomiska läge.
Konsulten Inger Ingesson anlitas för att se över hur förskola och grundskola kan organiseras i syfte att göra besparingar. Ett förslag i hennes utredning är att högstadieundervisningen i Moskosel och Glommersträsk ska läggas ned.
1 december 2008 beslutar kommunfullmäktige att högstadierna i Moskosel och Glommersträsk ska läggas ned från och med höstterminen 2009.
Efter beslutet har föräldrar i byarna inlett arbete med att starta friskola. Målet är att friskolan ska stå klar till höstterminen 2010.
24 elever, 10 från Glommersträsk och 14 från Moskosel, vill göra sin högstadieskolgång på skolorna i Jörn respektive Vidsel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om