Någon blodbuss finns inte i Norrbotten. Den som besöker Arjeplog och Arvidsjaur med jämna mellanrum, utgår från Umeå.
I blodbussen kan man ge blod precis som på en vanlig blodcentral. Inför besöken skickar ansvariga ett sms till de blodgivare som finns på respektive ort. Affischer sätts dessutom upp på flera orter.
– Vi har ett årligt schema där vi besöker småorter i Västerbotten. Om vi har brist skickar vi extra sms både här på blodcentralen och när vi åker ut med bussarna, säger Carina Bäckström, sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus och ansvarig för turerna på blodbussen.
Både i Arjeplog och Arvidsjaur kan blod lämnas under en och en halv dag och Carina Bäckström tycker att blodgivarna är bra på att komma.
– I Arjeplog kan vi få mellan 70 och 80 blodpåsar under tiden vi är där. Det är rätt bra med tanke på att befolkningsmängden inte är så stor.
För att ge blod måste man vara mellan 18 och 60 år, väga minst 50 kilo och har en giltig id-handling med svenskt personnummer. Vid första besöket måste man fylla i en hälsodeklaration och lämna blodprov för att testa om man kan bli blodgivare. Man fyller sedan i en hälsodeklaration inför varje blodgivning.
– Man får däremot inte lämna blod hur ofta som helst. Därför åker vi till Arvidsjaur och Arjeplog tre gånger per år. Vi anpassar oss efter kvinnornas tappningsintervall, vilket är 17 veckors mellanrum, säger Carina Bäckström.
Män kan ge blod var tolfte vecka.