Den röda tråden skapas i Arvidsjaur

Den röda tråden ska skapas och bli ett gemensamt redskap för att identifiera och hjälpa barn och ungdomar som är i riskzonen att hamna på glid i samhället.Därför har EU:s socialfond beviljat en halv miljon kronor till ett projekt i Arvids-jaur.

Förebyggande modeller skapas i Arvids-jaur. Carola Degerman, verksamhetschef på vårdcentralen, Christopher Granberg, rektor på Ringelskolan och ILTP:s Bo Stencrantz, Karlstad, och Ingrid Holmström, Östersund, drar upp riktlinjerna för arbetet.

Förebyggande modeller skapas i Arvids-jaur. Carola Degerman, verksamhetschef på vårdcentralen, Christopher Granberg, rektor på Ringelskolan och ILTP:s Bo Stencrantz, Karlstad, och Ingrid Holmström, Östersund, drar upp riktlinjerna för arbetet.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2008-05-28 06:00
I Arvidsjaur finns, liksom i de flesta andra orter, ungdomar som hamnat snett i tillvaron och kan vara på väg mot utslagning, kriminalitet och drogproblem. Problemet är inte nytt, och har diskuterats ibland annat den samrådsgrupp där representanter för barnomsorg, skola, socialkontor, kultur, vårdcentralen, MVC och BVC och polis ingår.
Behöver stöd
- Vi har diskuterat mycket om hur vi ska nå ut till både föräldrar och ungdomar och det har bland annat genomförts föräldrautbildningar. Men det första steget måste vara att ge verktyg till den personal som möter barnen och ungdomarna. Redan på mödravårds- och barnavårdscentralerna kan man fånga in familjer som behöver stöd och stöttning, och den stora spelplanen är i mångt och mycket skolan. Som det fungerar i dag vill vi alla samma sak, men vi arbetar inte på samma sätt, säger Christopher Granberg, rektor på Ringelskolan.
För att hitta och utveckla de gemensamma verktyg, som ska förebygga att ungdomar hamnar i riskzonen, har kommun, landsting och polis tillsammans med Institutet för Lacaniansk Teori och Praktik, en ideell förening för psykoterapeuter som arbetar med jagstrukturerande psykoterapi, sökt och beviljats medel ur social-fonden.
Projektet, som pågår till i mitten av november och som ska utvärderas i samarbete med Umeå universitet, är en förstudie som ska visa om det går att ta fram ett gemensamt förhållningssätt, en röd tråd, för de som arbetar med barn och ungdomar i Arvidsjaur.
- Tvärgreppet, att alla arbetar på samma sätt, tror vi är riktigt. Jag tror att vi har goda förutsättningar att hitta den röda tråden, med gemensamma verktyg kommer arbetet att bli lättare, säger ILTP:s Bo Stencrantz, Karlstad.
- Om resultatet är positivt kan det bli tal om att söka medel till ett ännu längre projekt, kanske på tre år, där bland annat personal utbildas. Då blir det riktig "verkstad", säger Christopher Granberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om