Den fyrkantige kocken - med känsla för form
Morgan Lundin har lagat mat till blåsljudet av valar. Han har kockat i New York, på Island och i del elake kocken Gordon Ramsays kök. Sedan två år är han tillbaka i hemorten där han driver restaurangen The sqaure. I dag har han komponerat en ljuvlig dessert till Helg-läsarna.
Morgan Lundin arbetar i restaurangen som han renoverat i rena former.
Foto: Maria Johansson
Samma kväll som kontraktet skrevs på skred Morgan till verket och rev ut hela köksinredningen.
Hela renoveringen tog sju månader.
Sedan öppnade han sin gourmetrestaurang.
- Jag hade aldrig hållit i en hammare, men har upptäckt att sticksågen är en fantastiskt verktyg! säger Morgan, som renoverade villan på egen hand för att spara pengar.
Det mesta utbytt, från golv till tak till el. En del väggar har med den där sticksågens hjälp fått ge vika för en mer öppen planlösning.
Restaurangens namn, The square, återkommer i formen på porslin och glas.
Dessutom är det ett internationellt namn, tänkt att passa de turister som passerar orten.
London calling
Som grabb gillade Morgan att baka kakor. Före han kunde läsa stod han med
vaniljsocker och bakpulver i varsin hand.
- Det gällde att skilja på den röda och blå etiketten, det var inte kul att ta fel på bakpulvret.
Som vuxen stod han en dag utanför ett hotell i Slagnäs och tänkte att han ville jobba på något större ställe.
Det blev London nästa.
- Jag tog tunnelbanan till Lester square för att gå till en arbetsförmedling för kockar. Jag hade bara varit i Stockholm - och shit vad folk det var överallt! Det var bara att ta kockkläderna med och visa vad du kunde på olika restauranger.
Sedan följde en tid av omkringkockande.
- Från London åkte jag och jobbade på ett sommarhotell på isländska landsbygden. Från 10 miljoner människor till 300 personer. Dagen efter jag kommit frågade jag vart centrum låg. Jag fick utpekat byagatan och började traska. Tillslut gick jag förbi en skylt med texten åt andra hållet. Jag vände mig om och där stod "Välkommen till Borganäs". Bredvid stod ett får och glodde på mig. Jag hade alltså gått förbi byn!
Aquavit i New York
Sedan var det dags för ytterligare en superkontrast.
New York.
Där jobbade Morgan på svenska restaurangen Aquavit.
- Där kände jag wow! Det är så här det ska se ut - upplägg, råvaror, hur maten presenterades! Det var lite som att hitta hem.
Under hans i New York inträffade terrorattacken mot World trade center.
- Efteråt var det tvärstopp på Manhattan. Flera kockar där jag jobbade fick gå och jag åkte till Grönland istället.
Där jobbade han på ett skeppsvarv som gjorts om till restaurang
- Precis utanför passerade valar. En dag stod jag och lastade in varor när jag hörde blåsljuden och kollade upp. Chauffören konstaterade: "Du är ny här va!".
Tillföra nytt
Vi snabbspolar några länder och konstaterar att Morgan höll koll på hemortens utveckling.
- Jag såg att det blev mer och mer turism i Arvidsjaur och tyckte att orten behövde en
a la carte-restaurang, säger Morgan.
Inspirationen till inredningen kommer delvis från en av Gordon Ramsays restauranger.
- Han hade inrett ett ställe helt i grått, med röda stolar och en stor bukett röda rosor. Sedan är det mycket hembygdskänsla på de flesta ställen här, jag ville tillföra något annat än en Duniservett och grillbestick på bordet, skrattar han.
På somrarna håller Morgan och flickvännen Emelie stängt. I somras jobbade de på en fiskrestaurang i Lofoten - jobb och förkovring i ett.
Själva äter de sällan ute eftersom de inte hinner, Morgan spenderar mellan 80 och 90 timmar i det gråmålade huset varje vecka.
De bor i ett hus ett stenkast från jobbet.
- Det är billigare än lägenhet, men inte så kul att komma hem två på natten och börja skotta snö. Det blir ofta sena kvällar.
När han är ledig gillar han att kolla på film. Men inte ens då är det helt lätt att koppla av.
- Vi såg nyss Casino royale. I slutscen enträffas de i en restaurang och jag började direkt kolla hur det var uppdukat och såg att de hade en intressant servettbrytning. Snacka om yrkesskadad!
Morgan Lundin
Ålder: 34 år
Familj: Flickvännen Emelie
Gör: Driver egna restaurangen The sqaure
Intressen: Film, "då tänker jag på något annat än mat", guitar hero "fantastiskt för en sån som jag som har korta fingrar" och skidåkning (nedförs) "men nu tar det för lång tid".
Familj: Flickvännen Emelie
Gör: Driver egna restaurangen The sqaure
Intressen: Film, "då tänker jag på något annat än mat", guitar hero "fantastiskt för en sån som jag som har korta fingrar" och skidåkning (nedförs) "men nu tar det för lång tid".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!