De vill göra Lappstaden till världsarv

Lappstaden i Arvidsjaur kan hamna på Unescos världsarvslista.- Alla är positiva till tankarna, säger Ivan Eriksson.

Världsarvsaktörer. Ivan Eriksson, Gunnar Hedborg och Lars Stenberg hoppas att Lappstaden i Arvidsjaur kan få plats på Unescos världsarvslista.

Världsarvsaktörer. Ivan Eriksson, Gunnar Hedborg och Lars Stenberg hoppas att Lappstaden i Arvidsjaur kan få plats på Unescos världsarvslista.

Foto:

ARVIDSJAUR2011-02-10 06:00

Tanken att försöka få Lappstaden klassad som världsarv, ett kulturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten och som vittnar om jordens och människans historia, slog Ivan Eriksson för flera år sedan.

- Jag läste om världsarv och insåg att Lappstaden fyller de krav som ställs på ett världsarv. Men det var inte förrän senare, när Gunnar Hedborg kom in i bilden, som saker började hända, säger Ivan Eriksson.

Delat världsarv
Gunnar Hedborg, som tidigare arbetat på länsstyrelsen som länsantikvarie och länsråd, tog upp frågan med riksantikvarie Inger Liliequist och fick tips av henne om en möjlig väg för att nå målet:

- Det blir svårt att få Lappstaden förklarad som ett nytt världsarv, men en väg att gå kan vara att utöka Gammelstads kyrkstad, att Lappstaden får bli ett komplement till det, säger Gunnar Hedborg.

- Ett delat världsarv skulle visa på hur både bondekulturen och samekulturen har använt sig av kyrkstäder, säger Ivan Eriksson.

Sameföreningens styrelse är positiv till planerna:

- Det skulle innebära ett lyft för Lappstaden och det skulle vara bra för hela vår kommun, säger Lars Stenberg, ordförande i Arvidsjaurs sameförening.

Internationell styrelse
Ivan Eriksson och Gunnar Hedborg har nu vänt sig till kommunen. I en skrivelse vill de att kommunen ska skicka en ansökan till länsstyrelsen med en begäran om att förklara Lappstaden i Arvidsjaur som en utvidgad del av världsarvet Gammelstad kyrkstad.

- Sedan ska det stötas och blötas. Jag tror att det måste upp i den internationella styrelsen för beslut, säger Gunnar Hedborg.

Vård om kulturen
Om Lappstaden får världsarvsstatus skulle det få stor betydelse.

- Det skulle väsentligt höja besöksantalet i Arvidsjaur och Lappstaden skulle bli mycket mer känd, säger Gunnar Hedborg.

- Tanken är att det också ska bli kringeffekter bland samerna, att vi tar vård om byggnaderna i Lappstaden och att vi tar vård om vår kultur. Ett problem i dag är att de unga samerna inte får kulturen med sig hemifrån, säger Ivan Eriksson.

FAKTA Lappstaden

n Lappstaden i Arvidsjaur är den största och bäst bevarade samiska kyrkstaden, med anor från 1700-talet. Här står ett åttiotal kåtor och härbren av skogssamisk modell. Allt är privatägt.

n Lappstaden är Norrbottens läns äldsta byggnadsminne och skyddas av kulturminneslagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om