Vid första anblick ser de ut som vilka hängivna hjortronplockare som helst, med korg i handen och stövlar på fötterna. Men tittar man lite närmare ser man att skörden i korgen är allt annat än bär där ligger GPS:er, luppar och speglar om vartannat. Under den gångna veckan har 40 deltagare från Lund i söder till Kiruna i norr deltagit i den årliga Forskningsresan.
Forskningsresan är ett återkommande arrangemang där eldsjälar med ett brinnande intresse för den svenska skogen samlas för att lokalisera och inventera gammelskog. Deltagarna är allt ifrån nyfikna nybörjare till biologer och forskare.
Det här året är resan inne på sin 22:a omgång och har sedan starten anordnats i gamla skogar runt om i hela Sverige. Just i år besöker man skogsområden runt Arvidsjaur och Glommersträsk.
– Syftet med Forskningsresan är att skydda de arter som är hotade i vår natur, berättar Lill Eilertsen, som är en av Forskningsresans ledare.
– Det vi gör är att vi åker ut i olika skogsområden och undersöker vilka rödlistade arter som finns i området. I Sverige finns ungefär 2 100 rödlistade arter och bara av svampar är det 700, förklarar hon.
Rapporterar in upptäckterna
När Forskningsresan är slut rapporteras sedan koordinater på artupptäckterna in och en rapport skickas till Skogsvårdsstyrelsen med en förhoppning om att de artrika skogsområdena blir skyddade.
Några av de fynd som görs är olika växter, lavar och svampar. Lill är mest intresserad av tickorna, som många är rödlistade.
– Tickor är svampar som växer på träd, förklarar Lill.
Föreläsare
Under en av lågorna, som nedfallna döda träd kallas för, gör Lill och Monica ett fynd som man på rak arm inte kan artbestämma. När man inte vet vad det är för slags ticka, tar man en bild på den och skriver ner koordinaterna.
– Vi får fråga experterna senare i kväll, säger Lill.
För Forskningsresan pågår även sent in på kvällen. Under veckan har flera olika föreläsare bjudits in för att prata om ämnen som på ett eller annat sätt rör skogen – och hur man bäst bevarar den.
– Det finns väldigt få gamla skogar kvar och vi som håller på med Forskningsresan vill bevara de arter som är hotade så att de kan få fortsätta leva, säger Lill.