De värnpliktiga är tillbaka på AJB

Arméns jägarbataljon (AJB) tog under måndagen emot de första värnpliktiga soldaterna sedan regeringen 2009 beslutade att lägga värnplikten på is. "Alltigenom positivt att ha dem här", tyckte stabschefen Björn Eliasson.

Rekryterna började måndagen med att kvittera ut delar av den utrustning som behövs för jägarutbildningen de kommande elva månaderna.

Rekryterna började måndagen med att kvittera ut delar av den utrustning som behövs för jägarutbildningen de kommande elva månaderna.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARVIDSJAUR2018-06-11 19:30

Det fanns definitivt spänning i luften inne i det förråd där de nyinryckta värnpliktiga på måndagen stod och köade för att få ut sin utrustning. Nya unga ansikten från olika hörn av vårt avlånga land. De var några av de närmare 3000 personerna som kommer rycka in på olika platser i Sverige fram till september i år. AJB har förvisso bedrivit militär utbildning även sedan värnplikten lades på is, men långt ifrån den utsträckning som när det begav sig.

– På 80 och 90-talen kunde vi ha så många som 700-800 rekryter på en gång, senaste åren har vi haft 18-75 per år. Idag rycker 140 personer in, det låter mycket, men historisk sett är det en bråkdel av vad vi haft kapacitet för. Vår vilja och ambition är att komma upp i åtminstone 300. Utvecklingen känns enbart positiv, säger stabschefen Björn Eliasson.

Hur ser könsfördelningen ut?

– Det är fem kvinnor och 135 män. De tuffa fysiska kraven hos oss gör det svårare för kvinnor att komma med, men vi strävar efter en blandning och tror att det är enbart positivt för helheten.

Skillnaden idag mot för dem som genomförde samma utbildning för ett år sedan, är att den idag är belagd med en plikt.

– Man kan alltså inte vakna upp en dag och säga "nu åker jag hem!"

Trots det säger Eliasson att samtliga 140 soldater är här för att de vill det.

– Generellt är det högpresterande individer som kommer hit. De vill mycket, och det kommer behövas när det börjar ta emot. Idag är det vackert väder, men när det är minus 30 ute och du ligger ute i fält och släpar på en tung utrustning och inte ätit på länge, ja, då kan det vara avgörande att man vill det här.

I kön i materielförrådet stod Adam Gyllroth från Alnö. Han var nervös.

– Helt klart är det spännande. När man ser all utrustning undrar man verkligen vad som väntar!

Även William Klingwall från Enköping höjde på ögonbrynen över mängden grejer.

– Jag har aldrig sett något liknande! Var ska man rymma allt, liksom?

Liam Wallin från Gävle var, likt alla andra Nyheter i norr pratade med, här för utmaningen.

– Jag har ingen aning om vad jag ska förvänta mig, men jag vill testa mina gränser och då verkar jag ha hamnat rätt.

Carl Westerberg från Vaxholm hade aldrig varit så här långt norrut.

– Men ska man ändå göra värnplikt så känns det bra att vara här. Efter gymnasiet ska det bli kul med en utmaning!

AJB och den allmänna värnplikten

AJB är enda jägarbataljonen som finns i Sverige och räknas som en av de mest krävande grundutbildningarna som finns inom Försvarsmakten.

Fram till 2004 var AJB ett eget regemente, men ligger sedan 2005 under I19 i Boden.

AJB har cirka 200 anställda, varav 80 är yrkesofficerare.

Den allmänna värnplikten lades genom ett regeringsbeslut 2009 på is. De sista som gjorde värnplikt i Sverige muckade 2011. Förra året beslutades att återinföra värnplikten, och de första att omfattas av det är personer födda 1999.

I Sverige finns grundutbildningar på 9-11 månader. AJB:s jägarutbildning är elva månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!