Tre vackra blickfång men också tre högintressanta områden för de som vill komma åt fyndigheter av uran. Och sådana bolag finns. Kanadensiska Mawson Resources har ett treårigt undersökningstillstånd av Norr-Döttern och Ledvattsflygget. Bolaget har tagit del av tidigare hemligstämplade arkiv hos SGU och enkelt kunnat läsa sig till att höggradig
uranoxid hittades i området när SGU utförde blockspårning 1974.
Vill till Sverige
Mawsons inmutning har inte medfört att bolagets aktier har rasat i värde - snarare tvärtom.- De har urangruvor i ett aboriginområde i Australien och i ett indianområde i Kanada. Nu vill de åt ett område med samer och nybyggarättlingar i Sverige, säger Ivan Lindberg.
Ett annat bolag Geoforum Scandinavia intresserar sig för uranfyndigheten vid Långudden. Även den fyndigheten upptäcktes på 70-talet och byborna minns än hur geologerna varnade dem för att sitta längre stunder på stenblocken.
Det har ingen gjort heller, och ingen har heller visat intresse för fyndigheterna. Inte förrän nu.
Lära sig mer
I början av januari träffades byborna i byastugan för sedvanlig kursupptakt och beslut om vårens studiecirkel. Birgith Lindberg råkade nämna intresset för uranfyndigheterna. Mer behövdes inte så bestämde sig alla för att lära sig mer omuranbrytning.
Varje onsdagkväll träffas ett 15-tal bybor i byastugan och diskuterar olika frågeställningar kring uranbrytning. Alla ger de tummen ner för uranbrytning. Och då hjälper inte ens ett gammalt beslut om att den svenska kärnkraften ska avvecklas eller att uranbrytning i Pleutajokk stoppades för 25 år sedan.
Byborna litar inte på någon. Sven-Olof Lilja varnar för vad ett eventuellt regimskifte i svensk politik kan innebära och Inga-Lis Westman undrar om EU kan sätta sig över svensk lagstiftning på området. Birgith Lindberg hissar varningsflagg för vad som händer med uranet om det blir brytning.
- Får den svenska staten något inflytande över utländska bolags vidareförsäljning av uranet? säger hon.
Svar på frågor
- Syftet med studiecirkeln? Ja, vi ska lära oss så mycket det bara går och vi hoppas kunna bilda opinion mot alla planer på uranutvinning. Börjar man röra i uranet så sprids radioaktivt spillvatten garanterat i Byske- och Skellefteälvarna, säger Ivan Lindberg.Cirkeldeltagarna har varit i kontakt med Olov Holmstrand, teknologie doktor vid Göteborgs universitet, och genom honom fått svar på många frågor.
Kontakten har resulterat i att Holmstrand tackat ja till inbjudan att gästa Arvidsjaur den 27 april och föreläsa om de effekter som exploatering av uranfyndigheterna kan leda till.<\c>