I den gemensamma motionen pekar de på behovet av att barn, skolungdoms och äldre får näringsriktig mat som är av god kvalitet.
De pekar också på att bara 9 procent av den upphandlade maten i Arvidsjaurs kommun är ekologisk och att det då handlar om bananer, kaffe och fisk.
– Kommunen har en låg ambitionsnivå, bara tio procent av maten ska vara ekologisk. Staten har som mål att det ska vara 25 procent. Vi behöver bli bättre, säger Britt-Inger Hedman.
De föreslår i motionen att det nationella målet på 25 procent ska vara miniminivå i Arvidsjaurs kommun och att älg- och renkött ska vara ett självklart inslag på menyn liksom lokal- och närproducerat kött, producerat i enlighet med svensk djurlagstiftning.
Den kyckling som idag serveras av kommunens kök kommer från Thailand och om det inte går att byta ut den mot svensk kyckling vill Kristina Taimi och Britt-Inger Hedman att den helt kan strykas från menyn.
Vidare ska, enligt motionen, lokala och närproducerade produkter ska vara ett naturligt val i upphandlingen och ekologisk mjölk ska vara en självklarhet.
För att minska klimatpåverkan vill de också att en vegetarisk dag per vecka ska införas.