Dålig arbetsmiljö för lärare i Arvidsjaur

ARVIDSJAURI oktober förra året genomförde arbetsmiljöinspektör Carina Johansson inspektion på bland annat Ringelskolan/Tallbackaskolan i Arvidsjaur. Rapporten blev klar vid årsskiftet. I den står bland annat om påfrestande arbetsförhållanden för lärare, störande buller och dålig psykosocial arbetsmiljö.

Arbetsmiljö. "Det är så många faktorer som påverkar arbetsmiljön på en skola. Det är både personal, ledning elever och skolans fysiska arbetsmiljö", säger arbetsmiljöinspektör Carina Johansson, som i oktober genomförde en inspektion på Ringelskolan/Tallbackaskolan i Arvidsjaur.

Arbetsmiljö. "Det är så många faktorer som påverkar arbetsmiljön på en skola. Det är både personal, ledning elever och skolans fysiska arbetsmiljö", säger arbetsmiljöinspektör Carina Johansson, som i oktober genomförde en inspektion på Ringelskolan/Tallbackaskolan i Arvidsjaur.

Foto: Foto: Malin Johansson

Arvidsjaur2016-02-16 15:30

Personal vid Tallbackaskolan sände i november en skrivelse till Arvidsjaurs kommunstyrelse där de kritiserar skolledning. samt beskriver hur de vill bli bemötta. Skrivelsen avslutas med "En förändring måste till om denna organisation ska fungera och överleva". Barn- och utbildningsnämndens ordförande Britt-Inger Hedman tillbakavisade skrivelsen med att om personalen upplever problem på sin arbetsplats är det något som i första hand ska tas upp på arbetsplatsträffar. Arbetsmiljöinspektör Johansson säger dock att det inte är fel att gå högre upp i ledet.

– Om man vänder sig till rektorn, men det händer inte något i den frågan, och man vänder sig då till skolchefen, men det händer inte något där heller så måste man ju upp på politikernivå, för det är ju nästa nivå.

Allvarlighetsgraden i ett inspektionsmeddelande menar hon inte går att se utifrån det blir föreläggande eller inte, men föreläggande kan vara signal om att man inte gjort det man ska.

– Det kan finnas fler brister än just de vi har ställt krav på, men inspektionsmeddelandet innehåller de brister vi har prioriterat som viktigast och som kommit fram vid besöken. Uppföljningsbesök kommer att genomföras i april och om bristerna inte är åtgärdade då så kan Arbetsmiljöverket fatta beslut som kopplas till ett vite.

I inspektionsmeddelandet står att vare sig riskbedömning eller undersökning kring den höga arbetsbelastningen genomförts, vilket kan innebära en hälsorisk. Det framkom också att säkerhetsrutiner kring en eventuell hotsituation saknas, likaså saknas undersökning kring hörselskadligt buller i verksamheten. Det står vidare att det vid besöket framkom att förändringar i verksamheten genomförts utan att de undersökts eller riskbedömts. Arbetstagare uppger att de inte erbjuds medverka i samband med förändringar. Inspektörens rapport tar också upp den psykosociala arbetsmiljön. "Vid besöket angav arbetstagare att den psykosociala arbetsmiljön i Ringelskolan är dålig. Arbetstagare saknar förtroende och stöd från skolledningen." Den psykosociala arbetsmiljön är en väldigt viktig aspekt säger Johansson.

– Det är en oerhört viktig fråga och för att få så mycket information som möjligt så har vi pratat med personal från olika klasser.

Kraven

Utreda orsaker till hög arbetsbelastning

Utreda förekomsten av störande buller

Redovisa vidtagna/planerade åtgärder angående den psykosociala arbetsmiljön

Redovisa rutiner för att riskbedöma arbetsmiljön inför planerade förändringar.

Arbetstagare, elever, skyddsombud och elevskyddsombud ska ges möjlighet att medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Lärare ska ha tillgång till arbetsstolar och arbetsstolar som går att justera.

Upprätta säkerhetsrutiner för hotfulla situationer som kan inträffa

Fungerande beredskap och skriftliga rutiner för första hjälpen och krisstöd i skolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!