Efter cruisingen i Piteå för knappt två veckor sedan följde starka reaktioner både i sociala medier och i insändare till tidningen.
Alltjämt fortsatte festandet den gångna helgen i Skellefteå – och den här helgen kan det vara Arvidsjaurs tur.
– Vi har också hört talas om det. Just nu verkar det lite osäkert. Det senaste ryktet är att cruisingen är flyttad till okänd ort, men vi är ändå förberedda och har vidtagit de åtgärder vi kan. I samråd med polisen kommer vi att begränsa vissa områden, förklarar Lena Ruth.
Helst önskar hon att cruisingen inte sker överhuvudtaget.
– Utifrån hur smittläget ser ut hoppas vi att alla som överväger att vara med faktiskt tänker sig för.
Coronasituationen i kommunen är redan ansträngd.
– Det vore väldigt oklokt av alla som funderar på att delta i cruisingen att komma till Arvidsjaur, anser Lena Ruth.
Anders Nystedt, smiddskyddsläkare vid Region Norrbotten, räds också konsekvenserna som riskerar att följa.
– Att sitta i en bil och åka runt i stan är i sig ett riskfritt beteende, men det man vet kring cruisingverksamhet är att det inte brukar stanna därvid. Folk samlas på parkeringar och håller inte distans, vilket i princip garanterar spridning eftersom att det alltid finns någon smittbärare där, säger han.
Det kan i sin tur skapa en kedjereaktion och utsätta anhöriga och andra medborgare för ökad risk.
– Vi måste försöka få ner smittspridningen i Norrbotten nu om vi någonsin ska kunna lätta på restriktionerna. Det vore bra om alla, även ungdomar, kunde hjälpa till.
Anders Nystedt poängterar återigen att själva aktiviteten – att glida runt i bilar och lyssna på musik – såklart inte är någon fara i sig.
– Förutsatt att alla skötte sig skulle det inte vara några problem, men vi har gång efter annan sett att det inte fungerar när alkohol finns med i bilden. Arvidsjaur behöver verkligen inte det här nu, för de har redan en väldigt besvärlig situation med höga smittotal, säger han.
Samtidigt uppmanar han föräldrar att prata med sina ungdomar.
– De bör förklara att viruset kan vara farligt för mamma och pappa eller för mormor och morfar, samt beskriva farorna ur ett samhällsperspektiv. Jag hoppas att vi kan få fart på smittskyddet igen och att alla "morsor och farsor" kan bidra.