Classicsnöskotrar på parad

Det är något visst med snöskotrar av äldre årgångar. Många Arvidsjaursbor stannade därför till och tittade på de trettiotal maskiner, ingen nyare än av 1995 års modell, som på lördagsförmiddagen stod parkerade på Köpmantorget där starten på Arvidsjaur Snowmobile Classic 2015 ägde rum.

Arrangörstrio. Patrik J Rönnbo, till vänster, Fredrik Lindström och Tomas Andersson håller i trådarna för Arvidsjaur snowmoblie classic som i år arrangerades för andra året.

Arrangörstrio. Patrik J Rönnbo, till vänster, Fredrik Lindström och Tomas Andersson håller i trådarna för Arvidsjaur snowmoblie classic som i år arrangerades för andra året.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2015-02-22 10:15

Videon är inte längre tillgänglig

Det här var andra året som Arvidsjaur Snowmobile Classic arrangerades. En träff som lockade deltagare till Arvidsjaur från både Luleå och Skellefteå.

– Det började med att vi var ett gäng härifrån Arvidsjaur som var i Lövånger på retroskoterträffen där och tyckte att det var jättetrevligt och att vi kunde ordna något liknande här, en träff med lite nyare snöskotrar. I Lövånger är det retroskotrar som är äldre än från 1985, här har vi från 1995 och äldre, säger Tomas Andersson i arrangörsstaben.

Kör skoter

Förutom att visa upp sina pärlor för allmänheten så handlar det också om att köra snöskoter.

– Här finns möjlighet till körning på ett helt annat sätt än i Lövånger, säger Fredrik Lindström, även han i arrangörsstaben.

Från Köpmantorget bar det nämligen av på en cirka sex mil lång tur längs skoterlederna, en tur som tog deltagarna till bland annat Vittjåkk och Akkanålke.

– Det blir en del stopp under turen. En del av dem är ofrivilliga, säger Fredrik.

– I och med att det kommer folk utifrån så vill vi kunna erbjuda hjälp. Därför har vi har tre bärgarmaskiner med på turen, säger Tomas.

En utmaning

Innan avfärd tar Niclas Blom och Mikael Johansson, båda från Skellefteå, en titt på kartan. Sex mil kan vara en utmaning för en gammal snöskoter som varit med om ett och annat.

– Den här är inte körd sedan den satt fastfrusen i isen på en sjö i fjorton dagar, säger Niclas och pekar på sin Skidoo Everest av 1983 års modell.

I fjol, premiäråret för classicskoterträffen i Arvidsjaur, kom drygt tjugo ekipage till start.

Efter snöskoterturen, som beräknades ta cirka fem timmar inklusive lunchstopp, väntade Afterskoter på restaurang i Arvidsjaur. Under helgen fanns också möjlighet att besöka Hedlunds skotermuseum utanför Arvidsjaur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om