Choklad nyttigt och hälsosamt
Den sägs hålla karies borta, är visst bra för viktnedgång och 10 kilos intag motsvarar en förälskelse. Kanske behöver man inte ha alltför dåligt samvete när man unnar sig en chokladbit då och då.
Kvalitetschoklad och rätt sorts vin är en bra kombination.
Foto:
- Criollo är den finaste bönan, men den står för bara 5 procent av produktionen, berättar Bror Brodin som själv är en stor chokladentusiast.
Han åker runt och håller chokladprovningar och i torsdag var det Arvidsjaurbornas tur att ta del av hans kunskaper.
Smaklökar
Fem bitar choklad på ett fat, två glas vin bredvid och ett glas med vatten. Sedan luktar man, smakar och bedömer hur väl det passar ihop. De känsligaste smaklökarna ligger längst bak i gommen och det är dit man för sin chokladbit.
- Det finns inget rätt och fel. Smak är så individuellt förklarar Bror.
Portvin och choklad är en känd bra kombination. Men varför inte pröva te eller som Bror själv tycker är bästa drycken - kaffe. Sen ska man inte vara rädd att prova, något Bror själv gör varje helg och har gjort så i åtta års tid. Några tips kan han därför ge oss noviser.
- Strö riven parmesan blandad med riven choklad över pasta, tipsar Bror som tycker att choklad passar alldeles utmärkt som krydda i matlagning.
En annan favorit är en bit choklad som smälts ner i den vanliga brunsåsen.
Kombinera
Nu inför jul kan man införskaffa dessertvinet Commandaria och njuta detta tillsammans med en bit mörk choklad med apelsinsmak. Eller varför inte mörk lagrad rom tillsammans med en mörk choklad med en kakaohalt på runt 70 procent. Ska det drickas whiskey är det ju rökigare smak desto ljusare choklad som gäller.
- Röda viner från varmare länder passar också alldeles utmärkt till mörk choklad, säger Bror som själv lärde sig kombinationen när det en gång saknades efterrätt.
Fakta Choklad
Bästa tiden att pröva choklad är på morgonen då smaklökarna är opåverkade.
Choklad ska inte förvaras i kylskåp utan i ett skafferi i 15-18 grader. Tycker man chokladen blir för mjuk går det bra att lägga den i kylskåp 30 minuter före servering
Choklad sägs hjälpa mot hosta och två rutor mörk choklad före middagen dämpar den värsta hungern.
Vit choklad blandad med lime är utsökt till mousserat vin.
Kakaovinäger är en mycket sällsynt och exklusiv biprodukt som också utvinns ur kakaobönan.
Choklad ska inte förvaras i kylskåp utan i ett skafferi i 15-18 grader. Tycker man chokladen blir för mjuk går det bra att lägga den i kylskåp 30 minuter före servering
Choklad sägs hjälpa mot hosta och två rutor mörk choklad före middagen dämpar den värsta hungern.
Vit choklad blandad med lime är utsökt till mousserat vin.
Kakaovinäger är en mycket sällsynt och exklusiv biprodukt som också utvinns ur kakaobönan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!