Det finns långt framskridna planer på utformningen av de nya servicepunkterna som är en gemensam satsning av tre hälsocentraler som går ihop för att samla resurser. Hällans hälsocentral har beviljats en servicepunkt i Långträsk, Arvidsjaurs hälsocentral har beviljats servicepunkter i Glommersträsk och Moskosel och Arjeplogs hälsocentral har beviljats servicepunkter i Laisvall och Slagnäs.
Planen är att använda sig av en specialinredd buss som rullar på ett turnéschema.
– Vi har ändrat oss under pandemins gång och sett att det här med en mobil servicepunkt vore nog en ganska klok idé, så vi har ett arbetssättet som man kan behålla över tid, säger Carola Wallstål, verksamhetschef vid Arvidsjaurs hälsocentral.
Det är bestämt att bussen och personalresurserna kommer att utgå från Arvidsjaurs hälsocentral. Målet är att verksamheten ska vara i gång den första september.
– Vi har samverkat om det här fackligt och bussen är beställd. Den är på väg till Sverige och den ska specialinredas för att den ska gå att jobba i. Vi håller på att planera för hur den ska bemannas. Vi vet att det i första hand blir undersköterskor som kommer att bemanna den här bussen.
Exakt hur turnén kommer att se ut är inte klart i dagsläget.
– Tanken är att den ska stanna åtminstone en dag eller halvdag varannan vecka. Så den kommer att rulla runt ett par dagar i veckan, säger Carola Wallstål.
Kommer den att stå stilla vissa dagar eller ska den alltid vara i någon av de fem byarna?
– Om vi säger att de som bemannar bussen åker till Långträsk och till Glommersträsk en tisdag. Då står den där ett par timmar på varje ställe. Det kommer att vara bokade tider till en början och det kommer mest att handla om provtagningar, omläggningar och suturtagningar. Sedan får vi se hur den här verksamheten kan utvecklas.
Patienterna kommer att boka sina tider via sin hälsocentral där de är listade.
– Det är en planering runt i kring det här. Var ska vi ställe upp den så att det blir bra både för de som kommer och ska söka vård, men även för personalen så att de kan värma mat och gå på toaletten.
Förslaget är underskrivet och lämnade till beställarenheten som måste godkänna det.
– Vi tycker att det känns jättespännande och det är ju som ett steg in i framtidens vård. Det kan innebära mer saker på sikt, säger Carola Wallstål.