På toppen av Lillberget har ett hundratal soldater och officerare från Arméns Jägarbataljon och ett trettiotal anhöriga samlats. I mitten står de sex soldater som blivit klara med sin jägarutbildning. Dagen till ära nålas den svart- och guldfärgade jägarbågen fast på deras högra uniformsarm.
Utbildning i USA
På plats på Lillberget finns också Mertil Melin, tidigare chef över K4 och numera kungens hovstallmästare. Han var den första svenska soldaten som genomförde en två månader lång utbildning vid US Army Rangerschool. Det var också därifrån han hämtade hem det märke som kom att inspirera det jägarmärke som delas ut på ceremonin.
– Sommaren 1977 åkte jag till USA och genomförde den här utbildningen och med mig fick jag ett märke som vi senare gjorde slags svensk kopia av, berättar Mertil Melin, som varit aktiv i försvarsmakten i 41 år.
Förutom ett stort antal fyskrav och fälttester, krävs en psykisk och en social kompetens för att få bära jägarmärket.
– Jägarmärket innebär en mycket hög personlig kunskap om hur man överlever skogen under alla sorters väderförhållanden, berättar Mertil Melin.
– Det är psykiskt, fysiskt och kunskapsmässigt krävande och det är inte att underskatta att man måste vara ganska begåvad för att klara det här, fortsätter han.
Oskar Silvergran, 20, kommer från Östersund och är en av de soldater som nu blivit klar med den totalt femton månader långa utbildningen för att bli jägarsoldat.
Vad betyder det här märket för dig?
– Man får tillhöra en unik elit och man känner att man får vara en del av något som ytterst få klarar av. Det här jägarmärket blir som ett bevis på det.
Nu väntar sommarledighet, innan dagens examinerade återvänder till Arvidsjaur till hösten – då som bergsjägare.
– Utbildningen fortsätter ändå, säger Oskar Silvergran. I slutet på sommaren åker vi till Tarfala i Kebenekaise-området och genomför en alpin sommarkurs, som är det första steget i att bli bergsledare.