Carin var hela Sveriges lucia 1969

”Minnen från förr” speglar denna gång att precis ett halvt sekel gått sedan då 19-åriga  Arvidsjaurstjejen Carin Borgman valdes till hela Sveriges lucia av svenska folket. "En kort men rolig och intensiv händelse i mitt liv", minns numera pensionären och Piteåbon Carin som sedan många år tillbaka heter Gustafsson i efternamn.

Som nyutnämnd rikslucia för 50 år sedan väntade många framträdanden för Carin Borgman och hennes tärnor.  Och överallt samlades åskådare i massor runt den blonda Arvidsjaurstjejen.

Som nyutnämnd rikslucia för 50 år sedan väntade många framträdanden för Carin Borgman och hennes tärnor. Och överallt samlades åskådare i massor runt den blonda Arvidsjaurstjejen.

Foto:

Arvidsjaur2019-12-16 13:08

Tidningen Veckorevyns årliga tävling ”Sveriges lucia” var en populär riksangelägenhet som under flera decennier på 1900-talet fick stor uppmärksamhet. 

Dåvarande Arvidsjaurstjejen Carin Borgman kom för nu 50 år sedan att bli en omskriven rikskändis när hon i konkurrens med åtta andra tjejer runt om i landet valdes till Sveriges lucia.

Anmäld till tävlingen av sin mamma fick Carin efter en tid besked om att hon blivit en av 35 tjejer som antagits för en första intervju i huvudstaden.

– Jag hade aldrig varit i Stockholm innan så det var jättepirrigt att komma dit. Jag var den enda kandidaten från övre Norrland och i det läget hade jag inga som helst tankar om att kunna gå vidare, minns Carin som efter en andra gallring utsågs till en av nio antagna kandidater som fick tävla om den ärofyllda titeln ”Sveriges lucia 1969”.

Blonda fröken Borgman kom till en början att stå i rampljuset under en riksomfattande välgörenhetsturné som föregick själva luciautnämningen.

– Vi kandidater fick åka runt till olika varuhus och bland annat läsa dikter för att samla in pengar till Röda Korsets verksamhet, minns hon

När svenska folket via riksomröstning bestämt att den 19-åriga Arvidsjaurstjejen skulle bli hela landets lucia 1969 väntade högtidlig kröning av detta på anrika Grand Hotell i Stockholm. Med radioikonen Pecka Langer som programledare och med prinsessan Christina som prisutdelare.

– Det var mycket högtidligt när jag som nyutnämnd lucia ur prinsessans hand fick motta en armbandsklocka i vitt guld, minns Carin vidare.

Som nyutnämnd ljusdrottning väntade sedan en hel del officiella uppdrag. 

Det handlade bland annat om medverkan i Ulf  Thorens tv-magasin ”Hvar fjortonde dag” samt också en hel del minnesvärda resor som Carin fick göra tillsammans med sina tärnor, bland annat till Helsingfors, Köpenhamn och London.

Som final på den omtumlande luciakarusellen för nu 50 år sedan fick fröken Borgman – som en extra belöning – också en veckolång semesterresa till sol och bad på Barbados i Västindien.

– Så här i efterhand tycker jag nog att luciauppdragen kunde ha varit fördelade över en lite längre tid. Nu gick allt i ett så intensivt och rasande tempo att man aldrig fick chansen att riktigt ”suga på karamellen”. Men som helhet var förstås ändå den här decembermånaden en fantastisk och oförglömlig upplevelse i mitt liv, fastslår hon.

Några framtida fördelar av sitt korta kändisskap säger sig inte Carin haft.

– Möjligen hade jag kunnat få en del modelljobb, men jag nobbade alla anbud då jag kände att jag inte passade in i den världen och att stå framför en kamera, säger hon.

Hennes yrkesval kom i stället att bli inom vården med bland annat en mångårig roll som företagssköterska på A-hälsan i Arvidsjaur.

Sedan några år tillbaka har Carin Gustafsson lämnat Arvidsjaur för att i stället tillsammans med maken Leif leva sitt pensionärsliv i Piteå.

– Med både sommarstuga i Gullön och en dotter bosatt i Arvidsjaur så har vi förstås inte släppt kontakten med inlandet, avrundar den forna ljusdrottningen Carin Gustafsson som alltså var hela landets lucia år 1969.

Minnen från förr

Minnen från förr handlar om händelser från flydda tider och om personer som på olika sätt kommit att ge avtryck genom sina livsgärningar. Reportagen är i de allra flesta fall baserade på Nils Widmans reportage under de senaste drygt 30 åren. I mer avlägsna händelser har dock även andra skribenters dokumentärskildringar varit till hjälp. Bilderna är i de flesta fall privata lån, lån från Arvidsjaurs fotoarkiv, och foton tagna av Nils Widman eller andra PT-fotografer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!