C-politiker tog över ordförandeklubban

Politikeravhoppen i S-styrda Arvidsjaur för en vecka sedan gjorde att Centerpartiets Sven-Olov Granlund satt som ordförande vid kommunstyrelsens sammanträde i går.- Det känns bra, men jag beklagar den uppkomna situationen, säger Sven-Olov Granlund.

Sven-Olov Granlund (C) ledde gårdagens kommunstyrelsesammanträde i Arvidsjaur. Men även om ordförandeklubban sköttes av en oppositionspolitiker så äger Socialdemokraterna, med åtta av de elva platserna, fortfarande makten.

Sven-Olov Granlund (C) ledde gårdagens kommunstyrelsesammanträde i Arvidsjaur. Men även om ordförandeklubban sköttes av en oppositionspolitiker så äger Socialdemokraterna, med åtta av de elva platserna, fortfarande makten.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-10-06 06:00
Sven-Olov Granlund är kommunstyrelsens andre vice ordförande. Ett uppdrag som fram till i går bara funnits på papperet. Men både kommunalrådet och kommunstyrelsens vice ordförande, båda från Socialdemokraterna, har avsagt sig sina uppdrag och deras efterträdare är ännu inte utsedda.
Oppositionspolitiker
Därför kom kommunstyrelsens sammanträde i går, för första gången på decennier, att ledas av en politiker från oppositionen. Fast någon större skillnad på beslutandet gjorde det inte, Socialdemokraterna är det klart största partiet i Arvidsjaur och har åtta av de elva platserna i kommunstyrelsen.
Ingen klagade på Sven-Olovs sätt att leda mötet, tvärt om fick kan beröm och komplimanger.
- Jag gör mitt bästa. Eftersom jag inte sitter med i utskotten har kommunchefen Barbro Ternert inför sammanträdet haft en genomgång av en del ärenden med mej.
Övriga ärenden
Bland de ärenden som i går klubbades av Sven-Olov Granlund och de övriga i kommunstyrelsen:
nMedborgarförslaget om upprustning av tennisbanorna vid Camp Gielas avslogs.
nBidraget på 50 000 kronor till drogfri skolavslutning betalas ut en gång till. Efter 2010 måste samrådsgruppen lägga in arrangemanget i sina ordinarie budgetar.
nAvgifterna för personalens parkeringsplatser med motorvärmare höjs kraftigt, avgiften för en timerstyrd motorvärmarplats med 6 amperes säkring höjs från 600 till 1 200 kronor.
nFörsöket med frikort för högstadie- och gymnasieelever fortsätter i ytterligare två år. Frikortet ger rätt till fem avgiftsfria besök på Centrumbadet samt gratis liftkort till Prästberget vid två tillfällen under läsåret.
nTre fastighetsaffärer fick klartecken. Bert och Ulla Lindqvist får köpa fastigheten Auktsjaur 2:40 av kommunen, Olof Borgman får utöka sin fastighet Arvidsjaur 7:5 på Larstorps industriområde med cirka
3 300 kvadratmeter och Anita Gerhard får, under förutsättning att hon bekostar den nödvändiga planändringen för området, köpa cirka 670 kvadratmeter mark intill sin fastighet Jakob Larsagärdan 4, Lapland Lodge.

fakta Detta har hänt
Måndag den 28 september meddelande kommunalrådet Jerry Johansson (S) och kommunstyrelsens vice ordförande Lars Holmkvist (S) att de avsäger sig samtliga politiska uppdrag. Detta sedan de, utan att ha haft delegation att ta beslutet, hade skrivit under ett pensionsavtal som ger barn- och ungdomschefen Cenneth Magnusson särskild avtalspension på 35 000 kronor i månaden i nära tre års tid.
Socialdemokraterna i Arvidsjaurs kommun håller nu på att ta fram namn på efterträdarna. Nomineringsarbetet pågår till och med den 19 oktober och den 27 oktober ska namnen fastställas i samband med ett medlemsmöte.
Därefter kommer kommunfullmäktige att kallas till ett extra sammanträde där det nya kommunalrådet och den nya vice ordföranden för kommunstyrelsen formellt ska utses.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om