Byastugornas Rolls Royce invigd

Sex personer bor i byn Åkroken som ligger ungefär mitt emellan Arvidsjaur och Älvsbyn, inom Arvidsjaurs kommungräns. I helgen invigdes byns byastuga. En byastuga som är något alldeles extra - en byastugornas Rolls Royce.

Kommunlrådet Jerry Johansson klipper bandet. Byaföreningens ordförande Viveka Poijo håller koll.

Kommunlrådet Jerry Johansson klipper bandet. Byaföreningens ordförande Viveka Poijo håller koll.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-08-25 06:00
Sex personer och en byastuga som rymmer bortåt 100. Egentligen borde väl Åkrokens byastuga inte vara större än ett gammeldags torrdass.
Att döma av uppslutningen kring invigningen behövs byastugan i dess storlek. Att döma av antalet medlemmar i Åkrokens byaförening - 75 stycken - behövs byastugan.
Men det är ändå som en saga. Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson berättade om en episod förra hösten när han var på hemväg från Luleå. Då han körde genom Åkroken såg han marschaller och att det lyste i skogen som från en småstad. Han svängde in, och kom mitt in i bybornas höstfest.
Bildspel
I samband med invigningen visades ett bildspel, bland annat från festen. Jo, byastugan behövs i dess storlek.
Hur kom den då till?
- Vi hade en samlingsplats vid "Lundbergs" och så skänkte Midred Larsson en Moskoselskåta till föreningen 1998, berättar Allan Sandberg, byaföreningens förste ordförande.
- Sedan flyttade vi till "Grobban". Ett gammalt grustag.
Ideella insatser
För några år sedan började tältet läcka. Allan Sandberg fick i uppdrag att undersöka möjligheter att bygga en byastuga.
Med pengar från teateruppsättningar med Kojfolket, bygdemelel och bidrag från Arvidsjaurs skogsallmänning tillsammans med tusentals ideella arbetstimmar blev det en byastuga.
Klippte bandet
Kommunalrådet Jerry Johansson hyllade Åkrokenborna innan han klippte bandet.
- Byastugan är ett bevis på vad man kan göra när man gör något tillsammans, sa han.
Byaföreningens ordförande Viveka Poijo tackade alla men i synnerhet eldsjälarna Allan och Ulla Sandberg samt Sune och Maj Lundberg för sina insatser.
Under invigningsdagen serverades palt och kaffe med gott tilltugg, inte minst då de gluten- och laktosfria bakverken. Robinson-Björn - Björn Hernefeldt - underhöll med roliga historier, berättelser och country-influerad sång till eget gitarrkomp.
FAKTA Åkroken
Byn kom till på 1860-talet. 1890 bodde nio personer i byn. På 1940- talet bodde cirka 40 personer i byn. Byn höll sedan på att avfolkas helt. 1991 började byn återbefolkas. I dag bor sex pensionärer i Åkroken. Byn är en traditionell skogs- och jordbruksbygd.
Åkroken-Städdjaurs jaktlag har sex medlemmar.
Byn har haft affär, kiosk och skola.
Byborna får morgontidningen klockan tre på morgonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om