– Ni ska sträcka på er! Ni behöver inte ta skit för det här, sa skolchefen Annette Rylén till nämndens ledamöter sedan den ekonomiska uppföljningen för årets tio första månader hade redovisats.
Ulrika Hallnor, barn- och utbildningsförvaltningens ekonom/controller, hade då informerat om att prognosen för 2013 pekar på ett underskott med cirka 200 000 kronor men att det även kan komma att bli ett litet, litet överskott gentemot vad som budgeterats.
Jämfört med 2012 är det en rejäl resultatförbättring, nämnden gjorde då ett underskott på 9,6 miljoner kronor.
Nämnden beslutade vid sammanträdet om fördelning av nettobudgetramen för 2014.
Tvingas pruta
Det handlar om sammanlagt 126,3 miljoner kronor till förskoleverksamhet, grundskola, gymnasieskola, elevhälsa, skolbibliotek och administration.
Budgetramen är 6,6 miljoner kronor mindre än årets ram. Eftersom flygskolan som 2013 var budgeterad till 4,5 miljoner kronor har avvecklats och verksamheterna har lämnat lokalytor som motsvarar en internhyra på 1,6 miljoner kronor återstår det kostnadsminskningar att göra för knappt 500 000 kronor.
Det snäva budgetutrymmet innebär att rektorer och verksamhetschefer tvingas pruta på de äskanden de gjort med cirka 5 miljoner kronor.
– Vi har helt enkelt inte de resurserna, sa Britt-Inger Hedman (V), nämndens ordförande.
Kristina Taimi (S) uttryckte en oro för att budgeten inte kommer att kunna hållas:
– Det är viktigt att vi verkligen kan hålla budget nästa år. Vi måste hålla koll på kostnaderna, kanske måste vi vara mer aktiva som nämnd.
Britt-Inger Hedman konstaterade att en budget är en kvalificerad gissning och att arbetet med ekonomiska uppföljningar i form av rapporter med mera kommer att ge den information som nämnden och verksamheterna behöver.
– Jag känner ingen oro faktiskt. Förvaltningen jobbar hela tiden med att se vad som kan förändras och vad som kan förbättras.