I början av april presenterade socialnämndens utskott ett besparingsförslag, vilket medför att flera vård- och omsorgsboenden i Arvidsjaur riskerar nedläggning de närmsta åren.
För personal inom äldreomsorgen kom förslagen som en chock när de via media blev varse om att deras arbetsplats riskerar att genomgå stora förändringar.
– Vi är vana att inte få veta något. Visst blir man både arg, ledsen, frustrerad och förbannad när man får höra i media om sådant som rör ens egen arbetsplats, säger Helena Johansson. Maria Hagström håller med.
– Det är alltid för dålig information till oss i personalen, så även denna gång. Våra vårdtagare blev jätteoroliga och vi kunde inte svara på någonting, eftersom vi ju inte fått någon information alls.
Personal som Nyheter i Norr träffar är eniga om att informationen mellan arbetsgivare och arbetstagare är dålig.
– Tänk om de i alla fall haft en dialog med personalen? Vi som jobbar ute i verksamheterna kan också ha förslag på besparingar, men det är ingen som frågar oss, säger Iréne Lindström. Samtidigt menar personalen att deras främsta oro är för de gamla.
– Man mår dåligt för de äldre och ser hur oroliga de är. Det här gör oss också till en mindre attraktiv arbetsplats och det kommer bli ännu svårare att rekrytera personal, vilket vi har svårt med redan som det är, säger Helena Johansson.
På Ringelsta finns både äldre- och trygghetsboende. Om ett par år kan 25 platser ha omvandlats från äldreboende till trygghetsboende, vilket oroar.
– Många på vår avdelning klarar sig inte med hemtjänst. Många har dessutom flyttat från trygghetsboende till äldreboende. Det är nog tungt nu och det kommer inte bli enklare, säger Gunnel Stenberg, som arbetar inom Ringelstas äldreboende.
Christine Pettersson arbetar inom hemtjänsten och menar att oron finns överallt i verksamheterna.
– Ingen vet riktigt hur det ska bli. Och det gör att det spekuleras och diskuteras jättemycket, och det känns ju inte heller riktigt bra. Man skulle vilja att det fanns lite mer framförhållning och att det även skulle informeras ut i verksamheterna i god tid.
Viviann Johansson anser att de som bestämmer tids nog kommer inse att det här är fel.
– Befolkningen blir äldre och äldre. Fler och fler är multisjuka. Och vad händer om någon vägrar flytta? Man kan ju inte tvinga någon, de har rätt att bo kvar.