Brandmännen kritiska till kommunens beslut
Förslaget att dra in deltidsbrandkåren i Glommersträsk får inte bara byns företagare att reagera. Nu ryter räddningstjänsten i Arvidsjaur till. Den konstaterar att en indragning i Glommers får svåra konsekvenser i hela kommunen.
Brandmännen i Arvidsjaur och Glommersträsk är mycket kritiska till kommunens sätt att ta beslut i frågan om räddningstjänsten.
Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr
Som PT tidigare har berättat har träindustriföretagarna i byn reagerat starkt mot planerna att dra in räddningstjänsten i byn.
På måndagskvällen träffades brandmän från både Glommersträsk och Arvidsjaur för att diskutera de organisationsförändringar som står för dörren. Förutom att räddningskåren i Glommersträsk är hotad har också räddningschefsavtalet med Arjeplogs kommun inte förlängts.
- Varför ska räddningstjänsten drabbas av sparbeting när det är nämnden som måste spara, frågar sig brandmännen som är mycket kritiska till hur diskussionerna förs och beslut tas.
Tjänstemannastyre
De pratar om tjänstemannastyre och brist på dialog mellan dem och beslutfattarna.
Läggs räddningskåren ner i Glommersträsk innebär det en fördyring av räddningstjänsten i tätorten och det ger stora konsekvenser vid en eventuell brand eller bilolycka. Istället för en utryckningstid på en kvart tar det minst 45 minuter för Arvidsjaurs brandkår att ta sig till Glommersträsk. Senaste branden i gravkapellet är ett bra exempel. Utan byns egen kår hade kapellet brunnit ner till grunden.
- De 30 minuterna extra i utryckningstid kan handla om en skillnad på liv och död, säger Mikael Degerman, brandförman.
Riskbild
De pekar också på den riskbild som finns i Glommersträsk, med fem träföretag och en riksväg som passerar. Att få folk att ställa upp på ett värn istället för en kår tror många också blir svårt. Med tanke på det sätt kommunen behandlat frågor som rör Glommersträsk senaste tiden.
- På det här sättet slår man undan benen på företagen i byn, säger Bengt Löf.
Arvidsjaurs kommun har sedan några år tillbaka ingen egen räddningschef utan köper den kompetens som varje kommun enligt lag måste ha från Arjeplogs kommun. Samtal förs nu med Älvsbyns kommun. Något som brandmännen inte kan förstå.
- Varför ska vi börja om på nytt när vi har ett injobbat system som fungerar bra, säger Mikael Degerman.
De påpekar också att Älvsbyalternativet, som endast var 50 000 kronor billigare än Arjeplog, också innebär att kommunen måste bekosta en flygutbildning på 20 000 kronor. Alltså blir besparingen inte så stor i slutändan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!