Bråk om parkering slutade med misshandel – nu frias han

Paret skulle parkera bilen på Luleå Airport innan semesterresan men kom inte överens om vem som skulle betala. Mannen dömdes för misshandel efter bråket – men nu ändrar hovrätten domen.

Det var på parkeringen utanför Luleå Airport som paret började bråka. (Arkivbild)

Det var på parkeringen utanför Luleå Airport som paret började bråka. (Arkivbild)

Foto: Tommy Borg

Arvidsjaur2021-02-13 15:00

Både mannen, i 60-årsåldern, och kvinnan, i 30-årsåldern, åtalades vid Luleå tingsrätt efter ett par stökiga veckor. Paret, från Arvidsjaur, och kvinnans två barn var på väg på en utlandssemester i november 2018. När de kom fram till Luleå Airport tidigt på morgonen hamnade mannen och kvinnan i bråk om vem som skulle betala parkeringen.

Bråket slutade med att mannen anhölls på platsen. Han släpptes efter två dagar och fem dagar senare träffade han en ny kvinna som han blev tillsammans med två veckor senare. En vecka efter de blev ett par träffades alla tre på ett hotell i Arvidsjaur. Där uppstod ett nytt bråk och enligt åtalet ska den första kvinnan ha uttalat hot mot det nya paret samt misshandlat mannen.

Tingsrätten dömde mannen till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst för misshandeln i april i fjol. Kvinnan friades från misshandel och olaga hot.

Nu ändrar hovrätten domen. Mannen frias från misshandeln och slipper betala skadestånd till kvinnan.

Då mannen och kvinnans uppgifter måste vägas med försiktighet krävs stark stödbevisning. Tingsrätten lutade sig mot en övervakningsfilm från flygplatsen samt ett förhör med ett av barnen till kvinnan. Hovrätten anser att, till skillnad från tingsrätten, att övervakningsfilmen inte ger något klart stöd för vare sig mannen eller kvinnans version av händelsen.

undefined
Mannen dömdes för misshandel efter bråket – men nu ändrar hovrätten domen. (Arkivbild)

I och med det blir barnets uppgifter av stor betydelse för bedömningen.

"Enligt hovrättens mening framstår barnet också som mycket mogen för sin ålder och han har uppvisat en stor verbal förmåga", skriver hovrätten i sin dom.

Det finns dock skäl att väga uppgifter från barn med försiktighet. I detta fallet har mamman varit inne i rummet när barnet har förhörts, vilket hovrätten hävdar ger skäl för ännu större försiktighet.

"Det går enligt hovrättens mening heller inte att bortse från att barnet i vissa fall använder ord som framstår som främmande för ett barn i hans ålder", skriver hovrätten.

Trots att hovrätten anser att barnets uppgifter ger ett visst stöd för åtalet anser man inte att det kan anses utrett att misshandeln gått till på det sätt som framgår i åtalet.

Hovrätten för övre Norrland fastställer tingsrättens dom gällande kvinnan. Hon frias fortsatt från misshandel och olaga hot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!