- Det har gjorts en del förbättringar, men vi godkänner inte boendet som det är i dag. Enligt uppgift bor där 78 thailändare, och det finns bara två ordentligt fungerande toaletter. Det finns inte heller någonstans att tvätta kläder eller duscha i huset. Nu har man ordnat fler toaletter i en annan byggnad, 700 meter från gamla skolhemmet, dit det enligt uppgift inom kort kommer ytterligare ett femtiotal bärplockare, säger Annika Hedman.
Dåliga förhållanden
Inspektionerna har också gett vid handen att det inte finns lakan eller örngott till bärplockarna.- Det är jättetråkigt för de här thailändarna, som lånat pengar för att komma hit och plocka bär, som tvingas bo under dåliga förhållanden, säger hon.
Boendet håller alltså inte tillräckligt hög standard, men lär ändå kunna fortsätta nyttjas under årets bärsäsong.
- Ägarna har lovat att det ska åtgärdas så fort som möjligt ... Vår lagstiftning är så pass långsam att det inte är säkert att vi kommer att hinna tvinga fram ålägganden innan bärsäsongen är över, säger Annika Hedman.
Bristfällig boendestandard är bara ett problem med verksamheten med utländska bärplockare, även om inte alla boenden är dåliga. Annika Hedman berättar att det finns bra bärplockarboenden också, bland annat i Glommersträsk.
Andra problemområden är till exempel livsmedelshygien och arbetarskydd.
- Hela den här hanteringen sker utanför stora delar av svensk lagstiftning. Bärplockarna omfattas inte av arbetarskyddslagar, men ändå jobbar de. Och man kan undra vilken hygienisk kvalitet det är på bären, om plockarna inte har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök, duscha eller tvätta sina kläder? Jag kan inte hävda att man kan bli sjuk av frysta blåbär, men frågar du mej så är frysta blåbär inte den första vara som jag skulle köpa, säger Annika Hedman.