Som till exempel när Vittjåkksentreprenören Ulf Sandberg några dagar efter stormen tog snöskotern och körde upp på norra toppen för att inspektera skidliften.
- Jag kände inte riktigt igen mig när jag kom upp, säger Ulf.
På toppen har Vägverket sedan drygt 30 år tillbaka en radiomast. Masten stod kvar, men inte den tillhörande teknikboden.
- Den har blåst omkull och ligger på sidan.
Det innebär att det stormat rejält uppe på kalfjällstoppen en knapp mil utanför Arvidsjaur.
- Jag vet att det har blåst 25 meter i sekunden där uppe tidigare, och då har teknikboden stått kvar, säger Ulf Sandberg.
Att det inte upptäcktes direkt att teknikboden blåst omkull beror på att radiokommunikationen via masten på Vittjåkk fortfarande fungerar.
Reservkraft
- Det finns batterier som ger reservkraft. Men de räcker ju inte hur länge som helst, säger Berndt Normark på Arvidsjaurs kommun.Kommunen är en av flera användare som hyrt in sig som användare på kommunikationsmasten på Vittjåkk.
Det finns ingen fast monterad vindmätare på Vittjåkkstoppen. Under vinterstormen förra veckan mätte Ulf Sandberg vid Vittjåkkstugan vindhastigheter på 20 meter i sekunden med en handhållen vindmätare.
- Men det var på dagen. Vad jag har förstått så blåste det kraftigare under natten.
Hans Alexandersson, meteorolog hos SMHI i Norrköping, berättar att det uppmättes vindstyrkor på lite över 26 meter i sekunden vid mätstationen i Buresjön i Sorsele kommun.
Storm i vindbyarna
- Ungefär samma vindstyrkor var det vid mätstationen i Arvidsjaur. Det var alltså stormstyrka i vindbyarna och kanske lite mer, kanske en eller två meter mer per sekund, på någon annan plats i inlandet.På Vittjåkk, vars toppar är kalfjäll, har det blåst ännu kraftigare.
- Jag vet inte vad som krävs för att en teknikbod ska blåsa omkull, men vi har en station uppe i Stekenjokk, på lite mer än 1 000 meters höjd, och där blåste det fruktansvärt mycket, 39 meter per sekund i medelvind och 45 i byarna. Lika mycket var det väl inte på ert fjäll, men det har blåst mer än vid mätplatserna. Det är mycket möjligt att det var 30-35 meter per sekund i byarna där uppe, säger Hans Alexandersson.
Gränsfall
Även om det blåste kraftigt - gränsen för storm går vid 24,5 meter per sekund, för svår storm vid 28,5 meter per sekund, och orkan, över 32,6 meter per sekund - över Norrland för en vecka sedan så är det ändå inget mot för vad det blåste i Tarfala i Kebnekaisemassivet den 20 december 1992.Då uppmättes vindstyrkor på - håll i hatten nu! - 81 meter per sekund i byarna, vilket är den högst uppmätta vindstyrkan någonsin i Sverige.
- Ett tämligen tufft rekord, säger Hans Alexandersson.