"Björnar är inte aggressiva"

Risken att bli attackerad av björn under skogspromenad eller vid fiske eller bärplockning är liten eller nästan obefintlig. Det sa björnexperten Tomas Frisk, Järvsö, när han föreläste och pratade björn inför drygt 200 åhörare på tisdagskvällen.

Björnexpert Frisk fastslog att de flesta möten mellan människa och björn är odramatiska och att risken att bli attackerad av en björn i samband med fiske eller bärplockning är närmast obefintlig.

Björnexpert Frisk fastslog att de flesta möten mellan människa och björn är odramatiska och att risken att bli attackerad av en björn i samband med fiske eller bärplockning är närmast obefintlig.

Foto: NILS WIDMAN

ARVIDSJAUR2008-08-14 06:00
- Vi vet att många i dag har respekt och är rädda för björn och vi ska naturligtvis ta den rädslan på allvar, ansåg Tomas Frisk som inledde sin nära två timmar långa föreläsning med att öka besökarna kunskap om björnens vanor och beteenden.
Växande björnstam
Vår björnstam är växande och man beräknar att det i dag finns cirka 3 000 björnar i landets skogar. Frisk berättade bland annat att björnar äter i stort sett allt de kan komma över. På våren när de kommit ut ur idet äter de till stor del proteinrik föda som stackmyror och kadaver. Sedan när snön smält undan består födan mest av gräs och fjolårsbär, och under försommaren tar de även älg- och renkalvar. Under hela sommaren består födan mest av örter och hästmyror och när sedan bären mognar äter björnarna enorma mängder bär.
- Faktum är att en stor hanbjörn på 240 kilo kan sätta i sig upp till 90 kilo bär (och helst då blåbär) - på en enda dag, berättade Frisk som även klargjorde att björnen, inte som man kan tro, lever i revir, finns i färger från nästan vit till svart, och att det är ett mycket snabbt djur som vid behov kan springa med en hastighet av 70 km/tim.
- De flesta björnar som dör av annat skäl än ålderdom dödas av människor eller andra björnar och dödligheten är stor bland ungbjörnar som dödas av vuxna björnhannar, informerade Frisk vidare.
Säkert möte med björn
Jägarna är ju den grupp som träffar på flest björnar i naturen och nästa del av Tomas Frisks föreläsning handlade om regler, praxis, etik och hur björnmöten vid björnjakt med hund bör ske på ett säkert sätt.
Frågorna till Frisk var också många från de församlade jägarna som bland annat fick rådet att som björnjägare vara mentalt förberedd, van med sitt vapen, ha respekt för björnen och iaktta stor försiktighet vid all jakt i områden med björn. Han poängterade också det viktiga i att första skottet vid björnjakt alltid ska vara ett sidoskott.
Den avslutade delen handlade om björnens farlighet för oss ickejägare som fiskar, plockar bär eller på annat sätt gillar att vistas i skog och mark.
Tomas Frisk började med att visa en statistik från åren 1995-2007 som visade på totalt 17 björnattacker. Två av dessa slutade i dödlig utgång medan 15 blev skadade.
Notabelt att i nästan samtliga dessa attacker så handlade det enligt Frisk om jakt eller att björnen genom hundar eller annat provocerande känt sig tvingade till en aggressiv handling.
Även om de allra flesta möten mellan björn och människa sker helt utan dramatik så vill eller kunde björnexpert Frisk naturligtvis ändå inte garantera att oprovocerade björnar i alla sammanhang är helt ofarliga.
- Björnar är i grunden inte aggressiva och farliga, men kan som sagt bli det under vissa omständigheter om de känner sig hotade. Men för alla dem som bara vistas i skogen för att exempelvis fiska eller plocka bär är risken att bli attackerad av en björn närmast obefintlig då björnen är ett skyggt djur.
Förstår att många är rädda
Han sade sig dock ha full förståelse för att många har respekt och känner rädsla inför ett eventuellt björnmöte och gav avslutningsvis dessa tips för att minimera risken:
- Prata gärna och gör ljud så att björnen hör att du finns i närheten. Och om du ändå mot förmodan skulle stöta på en björn så dra dig i så fall bara sakta tillbaka samma väg som du kom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om