- Oss berör inte domen så mycket. Vi får betala arbetsgivaravgifter. Den som drabbas hårdast i det här fallet är Christer Lundberg personligen. Visserligen får vi acceptera rättssystemet men ibland är det svårt att förstå hur de tänker.
Bakgrunden är att Älvsbyhus ville avveckla verksamheten i Arvidsjaur. Förhoppningen var att hitta någon som ville överta bolaget för att det skulle leva vidare.
- Vi sökte länge köpare men ingen nappade. Istället för att dra på oss nedläggningskostnader och badwill valde vi då att sälja bolaget till Christer Lundberg för en krona.
Synpunkter
Eftersom värdet på aktierna i bokslutet för Lundbergs Trä AB per den 31 december 2001 uppgetts till 1 928 249 kronor gjorde Älvsbyhus Intressenter AB avdrag för kapitalförlust med motsvarande belopp. Detta hade Skatteverket synpunkter på.- Marknadsvärdet borde väl avgöras av vad eventuella köpare är villiga att betala och inte en rad i bokslutet, tycker Nilsson.
Nekade avdrag
Till saken hör också att Lundbergs Trä AB i Älvsbyhus koncernredovisning vid samma tidpunkt bara värderades till en krona eftersom sågen redan vid försäljningen var i behov av stora investeringar. Detta vägdes också in när köpet gjordes. När Skatteverket sedan nekade Älvsbyhus Intressenter AB avdrag för kapitalförlust överklagades beslutet till länsrätten som gav Älvsbyhus och Christer Lundberg rätt.
- Vi hade vittnen som redogjorde för situationen och hur svårt det var att hitta medfinansiärer. Ingen var villig att betala någonting för sågen.
Men frågan gick vidare ...
Domen ändrades
Skatteverket överklagade i sin tur till Kammarrätten i Sundsvall som i denna månad ändrade länsrättens dom.Den nya domen innebär att Älvsbyhus Intressenter nekas avdrag för kapitalförlust. I stället medges avdrag för lön på 1 928 249 kronor.
I samma veva upptaxeras Christer Lundberg privat för en skattepliktig inkomst på nämnda belopp.
Allvarlig funderare
- Jag ska rådgöra med kloka människor och ta mig en allvarlig funderare om jag ska begära prövning i regeringsrätten, säger Christer Lundberg, som trots det tuffa beskedet säger sig ha varit beredd på det värsta.- Vi har det system vi har. Då måste man klara av de beslut som tas och jag hade väl förberett mig mentalt för att det kunde gå som det gick. Men nog tycker jag att Skatteverket och Kammarrätten varit totalt känslokalla i sin värdering.
Kammarrätten gjorde sin bedömning helt utifrån protokollen från länsrätten utan muntlig förhandling med vare sig Älvsbyhus eller Lundberg.