Bidraget kommer från Statens kulturråd och kommer främst gå till att anställa en digital handledare vid biblioteket. Men pengarna kommer också användas till kompetensutveckling hos den befintliga personalen samt inköp av teknisk utrustning.
– Vi får jättemycket digitala frågor. Det är allt från "hur söker man en annons på Blocket" till "hur bokar man en resa" eller "hur skriver jag ut bilder från min telefon", säger Kristina Sandström.
Hon anser att det ingår i bibliotekets uppdrag att hjälpa medborgare med dessa frågor.
– Vi är på väg in i ett mer och mer digitalt samhälle. Har du inte kunskap eller tillgång till digital teknik, så hamnar du i ett utanförskap. Det blir en tillgänglighetsfråga och demokratifråga, säger hon.
Hon menar också att användning av digital teknik är ett sätt att vara med och påverka samhället.
– Ofta när man läser, lyssnar eller tittar på nyheter till exempel så hänvisas man till en hemsida om man vill veta mer eller gå in och tycka till om något. Men alla har inte möjlighet eller kunskap att göra det, säger Kristina Sandström.
Just nu arbetar kommunbiblioteket också med ett projekt med ungdomar, som handlar om deras digitala kunskap och vanor.
– Det har väckt väldigt mycket tankar. Ungdomarna har goda kunskaper, men de som finns runt omkring dem har inte alltid det. Det finns ett stort behov.
Rekryteringen av den digitala handledaren startar i höst och Sandströms förhoppning är att tjänsten ska vara på plats i december.
– Vi söker en person som kan och vill jobba med digital utveckling i samhället. Någon som är lite öppen för att se möjligheter för hur man kan jobba med digitala verktyg i en glesbygdskommun, säger hon.
Tanken är också att den digitala handledartjänsten ska finnas tillgänglig per telefon för kommunmedborgarna.