Besöksnäringen allt viktigare för inlandet

Besöksnäringen har vind i seglen i Arvidsjaur och i måndags var landstingets regionberedning på plats för att diskutera framtiden.

Framtidsvisioner. "Den här dagen har handlat om att presentera Arvidsjaurs näringsliv, och kommunens utmaningar och hur vi ser på framtiden", säger näringslivschef Stina Johansson.

Framtidsvisioner. "Den här dagen har handlat om att presentera Arvidsjaurs näringsliv, och kommunens utmaningar och hur vi ser på framtiden", säger näringslivschef Stina Johansson.

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2016-05-24 16:15

Landstingets regionala beredning besökte på måndagen Arvidsjaur, där de träffade kommunala representanter för att främst diskutera kommunens näringsliv. Beredningen får varje år ett uppdrag och i år ska de inrikta sig på frågan om medborgardialog med aktörer inom det regionala utvecklingsområdet.

– Och Region Norrbotten bildas mest troligt vid årsskiftet. Hur kan dialogen utvecklas inför det? undrar beredningens ordförande Lennart Thörnlund (S).

Bilevent

Bileventindustrin har ökat med 30 procent i vinter, hockeyresor anordnas från Tyskland till Arvidsjaur. Det är bara ett par exempel på vad som sker inom kommunens besöksnäring.

– De flyger till Arvidsjaur för att sedan gå på hockey i Skellefteå och Luleå. Sverige har en statsbudget på 1 000 miljarder. I Tyskland reser man för 6 000 miljarder, både inrikes och utomlands. Det är enorma siffror det handlar om, säger Peter Manner, Arvidsjaurs turistbyrå.

Manner menar att det finns mycket som är okänt även för kommunens egna invånare.

– Det sker mycket bara från ett år till ett annat, menar han. På måndagen besökte landstingets regionala beredning kommunen, och på tapeten var just besöksnäringen.

– Det är viktigt att få vara med och diskutera, argumentera och agera bollplank innan beslut fattas, säger näringslivschef Stina Johansson.

Starkt varumärke

Utifrån det ökande resandet behöver också kommunen profilera sig därefter. Bland annat via det redan väletablerade varumärket Swedish Lapland.

– Det är ett starkt varumärke, och många runtom i Sverige är avundsjuka på att vi har ett så starkt varumärke här i norr. Och i en framtida storregion så måste vi fundera på vad det egentligen är vi ska gå ut med? säger Manner.

Finland är långt fram i marknadsföringen av norra Finland, och norra Norge satsar stora summor på besöksnäringen i dag.

– För bara femton år sedan så var det ju i mångt och mycket små fiskeorter, men inte mycket mer än så. I dag finns det ju i det närmaste en turistbyrå i varenda liten ort. Men vad gör vi här uppe? frågar Manner.

Motstridiga besked

Något som diskuteras under dagen är struktur, varumärke och finansiering, där det finns olika vägar att gå.

– Till exempel om vi skulle lägga till 20 kronor per övernattning i Arvidsjaur skulle det generera en miljon till varje år, säger Manner.

Företagaren Jan Edvardsson var på plats för att ge synpunkter utifrån företagarens perspektiv, och menar att möjligheten att kunna investera är A och O för att kunna växa.

– Hur ska vi kunna utvecklas om vi inga pengar får låna? Det är ju ingen som tror på oss. Bankerna är viktiga för företag, för vi behöver låna pengar för att kunna investera.

Näringslivschef Stina Johansson anser också att en utvecklad dialog är viktigt inför framtiden.

– Vi har också önskat en utvecklad dialog mellan exempelvis länsstyrelsen, landsting och naturvårdsverket, för som det är i dag kan det bli ja i ena rummet, men nej i det andra, säger hon, något som Lennart Thörnlund (S), regionala beredningens ordförande inom Norrbottens läns landsting, tar till sig.

– Det var väldigt bra sagt.

Behövs action

Edvardsson menar dock att information visserligen är bra, men att det inte kan stanna där.

– Vi kan ju informera varandra i all oändlighet. Det behövs ju action också, säger han. Bjarne Hald (C), oppositionsrådet, är också med på mötet.

– Det är viktigt att vara delaktig och det som är bra med den här diskussionen är att det händer i förskott, inte efterskott. Det vi talar om idag är ju inget som händer imorgon, men vi kan ta med oss det här framåt, och det tycker jag är positivt, säger han.

Turism Arvidsjaur 2014

Inresande turism till Arvidsjaur omsatte 192 miljoner kronor

Omsättningen har ökat med 28 procent på tio år

145 personer var helårssysselsatta

Hotellgäster spenderade drygt 73 miljoner kronor

96 miljoner kronor spenderades på logi och restaurang

259 000 turistiska övernattningar

80 procent av alla övernattningar avser svenskar

52 777 utländska övernattningar, varav besökare från Norge och Tyskland stod för över 60 procent.

Rapport för 2015 är under bearbetning.

Källa: Resurs

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om