Den gröna baskern är jägarförbandets symbol. När de provanställda jägarasprianterna är halvvägs genom sin tolv månader långa grundläggande utbildning och har klarat de prövningar och uppfyller de krav som ställs på dem är det dags för baskerceremoni.
Lillbergets topp
På tisdagen var Håkan Martin och de övriga som i augusti påbörjade jägarutbildningen framme vid den punkten.
De sjutton jägaraspiranterna stod därför uppställda på Lillbergets topp, med utsikt över tätorten. Under en kort och enkel ceremoni, ledd av bataljonschefen överstelöjtnant Urban Edlund, fick de för första gången ta på sig sina gröna baskrar.
Håkan Martin berättar efter ceremonin att jägarutbildningen är tuff:
– Speciellt i början av utbildningen var det jobbigt, när man inte kände sig själv lika bra. När det har känts jobbigt och man letar efter motivation, varför gör jag det här, har man tänkt på baskerceremonin och det har på något vis gett en extra växel. Dessutom är baskern ett feedbackkvitto, ett kvitto på att vi är bra.
Klar till midsommar
Kapten Håkan Jorsell är skvadronschef. Han berättar att det är tredje gången som baskerceremonin genomförs med anställda soldater. Men baskerceremonin är äldre än så, den förekom redan under tiden med värnpliktiga jägarsoldater.
– De här är klara med sin grundläggande utbildning till jägarsoldat till midsommar ungefär. Vår utbildning är tolv månader och är den längsta i Sverige eftersom det ställs höga krav på jägarsoldaterna, säger Håkan Jorsell.
De höga kraven innebär också att det händer att jägaraspiranter väljer att lämna sina provanställningar.
– Det var tjugofyra som ryckte in, nu är sjutton kvar, säger Håkan Jorsell.