Finansdepartementet blandade sig dock i det hela och skrev till bärupköparnas organisations SBIF att det fanns en möjlighet för uppköparna att undkomma arbetsgivaravgifter. Nämligen om ett svenskt bärföretag startar ett dotterbolag i utlandet i vilket bärplockarna anställs och sänds till Sverige för att plocka bär under en kortare tid.
Betalade inte skatt
Sylve Björkman i Ransäter var en av de uppköpare som inte betalade in särskild inkomstskatt för de utländska plockarna. Många av dessa var för övrigt förlagda i Moskosel.- Vi hade tre vägar att välja förra året, jag valde en väg och påförs 32 miljoner i sociala avgifter. Det är mycket märkligt, de utländska plockarna får dessutom ingen nytta av de pengarna.
Efter att ha granskat Björkmans konstruktion med ett bemanningsföretag på Cypern konstaterar Skatteverket att det inte handlar om att hyra in personal.
Fullmakt till bankkonto
Myndigheten har kommit fram till att personal vid Ransäterföretaget har haft fullmakt till ett av Cypenföretagets bankkonton och att Cypernföretaget saknade eget rörelsekapital. Konstruktionen har enligt Skatteverket gjorts enbart för att undkomma svensk beskattning.Sylve Björkman nekar till att någon av hans anställda skulle ha haft fullmakt hos bemanningsföretaget och han är beredd att överklaga beslutet.
Har inget med branschen att göra längre
Sylve Björkman påstår att han i dag inte har något med bärbranschen att göra.- Ransäters Bemanning AB har jag sålt och Ransäters Skogsdelikatesser AB står under myndigheternas uppsikt så där bedrivs ingen verksamhet.
Sylve Björkman nekar till att ha något att göra med de thailändare som plockar i Moskoselsskogarna denna höst.
- Jag vill inte befatta mig med bär längre, säger han.