Bakläxa på betygen

När Skolinspektionen gjorde omrättning av de nationella proven visade det sig att Sandbackaskolan i Arvidsjaur tillhörde de skolor med störst avvikelse mellan skolans rättning och Skolinspektionens.

Sandbackaskolan i Arvidsjaur är en av tjugo skolor i Sverige som ska granskas av Skolinspektionen.  (Arkivbild)

Sandbackaskolan i Arvidsjaur är en av tjugo skolor i Sverige som ska granskas av Skolinspektionen. (Arkivbild)

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2012-01-18 06:00

Sandbackaskolan blir tillsammans med ytterligare nitton skolor därför föremål för en riktad tillsyn.

Skolinspektionen har samlat in och bedömt omkring 35 000 nationella prov som genomfördes under vårterminen 2010 på 750 skolor i Sverige. Skolorna fick skicka in kopior av rättade elevlösningar till Skolinspektionen. Den rättning som skolan gjort togs bort varpå ett antal behöriga lärare fick i uppdrag att rätta proven igen.

Undersökningen visade att skillnaderna mellan skolans rättning och omsättningen för vissa delprov var stora. Främst gäller det uppsatsproven i svenska och engelska i årskurs nio och i gymnasieskolan och störst avvikelse noterades när det gäller Svenska B i gymnasieskolan, där den ursprungliga rättningen avvek från Skolinspektionens bedömning i närmare femtio procent av fallen.

Åtgärda brister
Sandbackaskolan tillhör de skolor som vid omrättningen visade stora avvikelser och har därför valts ut för granskning.

- Vi ska delta i ett projekt. Jag vet inte vad det handlar om exakt men förstår att Skolinspektionen ska göra intervjuer med skolans rektor, lärare och elever, säger Annette Rylén, skolchef för Arvidsjaurs kommun.

Syftet med tillsynen är att de granskade skolorna åtgärdar eventuella brister i bedömning och betygssättning. Skolinspektionen förväntar också att tillsynen bidrar till ökad kännedom hos både de granskade skolorna och hos andra skolor om de krav som ställs på skolor avseende likvärdig bedömning och betygssättning.

- Vi hoppas på att det inte bara blir kritik i form av "fy skäms, ni har gjort fel", utan att det också kan leda till förbättringar. Det måste till exempel vara viktigt för Skolverket att det har ett bra material till lärarna i form av bedömningsmodeller och bedömningsmatriser till de nationella proven, säger Annette Rylén.

Skolinspektionen ska senast den 31 mars i år redovisa resultatet av den riktade tillsynen i en sammanställning till regeringen. Varje skola i tillsynen får också ett eget beslut där det står hur Skolinspektionen bedömer verksamheten och vilka krav som myndigheten ställer på eventuella åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om