Videon är inte längre tillgänglig
Från Arvidsjaur till Kilimanjaro. Före jul var rullstolsburne äventyraren Aron Anderson på plats i Arvidsjaur för att genomgå en utbildning. Under fem dagar drillades han vid Norrbotten regementes vinterenhet.
– Jag tränar på att klara av det kalla klimatet. Det är en fantastisk möjlighet att få gå den här utbildningen, säger han.
Årets Framtidschef
Aron kom i kontakt med Försvarsmakten vid Chefsgalan i mars, där Carl-Johan Olofsson från Arvidsjaur utsågs till årets Framtidschef.
– Jag föreläste på Chefsgalan och det var många från Försvarsmakten där som jag då talade med. Så det var där vi kom i kontakt, säger han. För Försvarsmaktens del var det inte heller mycket att fundera på.
– Han gör så mycket för att samla in pengar till Barncancerfonden och det är ju något som hela Försvarsmakten ställer sig bakom och vill hjälpa till med", säger Tony Gustafsson vid
Canceropererad
Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur, som också varit med under utbildningen.
När Aron var nio år opererades han för cancer, och därefter hamnade han i rullstol. Men något stillasittande liv har han inte. Och äventyren har samlat in stora summor pengar till Barncancerfonden. Vid 27 års ålder har han bland annat deltagit i fyra Paralympics, åkt Vasaloppet, simmat över Ålands hav, cyklat till Paris och som första person någonsin i rullstol bestigit Kebnekaise. I februari blir han dessutom ny programledare för Lilla Sportspegeln. Men det slutar inte där.
– Kommande äventyr är Afrikas högsta berg Kilimanjaro i januari. Sedan kommer ett stort projekt i slutet av nästa år, men det är hemligt än så länge, säger han.
Tidigare äventyr
Med på utbildningen är också Arons kompis Christoffer Haas, som varit med vid några tidigare äventyr, och att samtidigt samla in pengar till Barncancerfonden ser han som ett stort plus.
– Min systerson som är sju år har leukemi, och det är klart att det känns extra bra att göra saker när man vet att familjen ser vad vi gör för att samla in pengar, som att åka Vasaloppet och gå upp på Trolltungan i Norge.
Utbildningen i Arvidsjaur handlar också för Christoffers del mycket om Aron.
– I början av utbildningen handlade det mycket om överlevnad, i slutet var det främst att få in rutiner, säger Christoffer, och Aron håller med.
– Det är ju egentligen småsaker som är mest viktigt att få ordning på, sådant som blir väldigt stora efter 40 dagar. Hur man undviker skavsår till exempel. Eller att gå på toa när det är kallt, snöigt och blåsigt. Och mörkt. Hur görs det så smidigt som möjligt?
Europas högsta berg
Aron har idrottat hela livet, men hösten 2012 skadade han höften när han deltog i Paralympics i London. Det ledde till operation och friidrotten fick läggas på hyllan.
– Sedan var det en kompis som utmanade mig att bestiga Kebnekaise, och att cykla från Sverige till Paris på sju dagar. Så då tänkte jag att ja, varför inte?
Sagt och gjort. Den 19 juli 2013, efter att ha armcyklat 120 mil, var Aron framme i Paris. Knappt två veckor senare nådde Aron Sveriges högsta topp. Och sedan har det fortsatt. Att vistas och verka i kyla under en längre tid är han dock inte helt van vid.
– Jag var upp på Elbrus, Europas högsta berg. Där var det minus 15 någon natt. Sedan så förstås, Åland var också ganska kallt. Att vara 13 timmar i 14 gradigt vatten. Men det var en läcker känsla när man kom i mål.
Simningen till Åland var en av de tuffare utmaningar han tagit sig an. Efter att ha simmat i 10 timmar blev det en kamp i det mentala. Aron har en fråga han ställer sig själv när det börjar gå tungt: Om mitt liv hänger på det, skulle jag då kunna simma en kilometer till?
– Mitt svar varje gång var: Ja. Jag skulle nog klara till och med två kilometer.