- Hudläkarexpertisen är fullt enig när det gäller personer med böjveckseksem. Arbeten som mekaniker, frisör eller inom olika vårdyrken är olämpliga för såna personer. Deras hudproblem kan blomma ut långt senare i livet, säger Ask.
Han förklarar att bedömningen i det aktuella fallet har gjorts av A-Hälsans läkare och att det inte görs några personliga överväganden från fall till fall.
- Vi sätter oss inte över läkarens kompetens utan litar helt på dennes bedömning, säger Ask.
Informerar noga
Han slår dessutom fast att kommunen är noga med att informera studenterna vid vård- och omsorgsprogrammen att inte satsa på vissa yrken om man har eksem.- Den informationen har pågått i åtta till tio års tid. När eleven väl har börjat kan vi ju inte plocka dem från utbildningen. Men det finns de som chansar och hoppas att det ska gå ändå, säger Jan Ask och fortsätter:
- Det är tragiskt att sätta stopp för en som är 20 år, men än mer tragiskt blir det om hon får eksem vid 45 års ålder. Nej, vi är inte onödigt hårda i bedömningen.
Den åsikten delas dock inte av Birgitta Meding, hudläkare och forskare vid Arbetslivsinstitutet. Meding ledde mellan åren 2002 och 2004 en studie om just atopiska eksems inverkan på det framtida yrkeslivet.
- Det är ett välkänt faktum att atopiskt eksem, det vill säga böjveckseksem, i barndomen innebär ökad risk att utveckla handeksem i vuxen ålder. Men man bör ha i åtanke att för många går det bra ändå. Det är väl förståeligt om arbetsgivare är rädda att få rehabiliteringskostnader men jag tycker att många arbetsgivare är onödigt hårda, säger Meding.
Hårdare policy
En rundringning som Nyheter i Norr gjort visar att Arvidsjaurs kommun har en hårdare policy än andra kommuner i närområdet.- Vi kräver inget friskintyg. Den som söker anställning gör väl en egen bedömning om han eller hon klarar av jobbet, säger Birgit Nilsson, socialchef vid Älvsbyns kommun.
- Personer med uppenbara handeksem brukar avrådas liksom vi avråder personer med besvär från rygg och nacke, säger Rosie Hällgren, Skellefteå kommuns äldreomsorg.
- Hälsoundersökning ...? Det var väl sånt man gjorde förr i tiden, säger Solveig Jonsson, Skellefteå kommuns barnomsorg. Vad jag vet görs det inte nu längre.
- Nej, vi har ingen sån policy. Det är ens eget ansvar att inte ta ett jobb som leder till att besvär förvärras. Däremot kan vi föra en dialog med vederbörande och resonera om vad de själva tror att de klarar av, säger personalchefen Agneta Widmark, Piteå kommun.