Arvidsjaurkock togstorslam i grill-VM

Tidigare Arvidsjaurbon Morgan Lundin vann förra helgen guld i två grenar i grill- och barbecue-VM. Tillsammans med sitt lag tog han hem kategorierna bästa dessert och bästa varmrätt.

ARVIDSJAUR2017-10-24 15:20

Kyckling, kamben (tunna revben), hel oxbringa, fläskbog med ben samt fisk. Det var de fem obligatoriska kategorierna när grill- och barbecue-VM avgjordes förra helgen.

–I de momenten måste man delta. Man förbereder på vilket sätt man nu tycker är det bästa, sedan grillar man det eller gör barbecue på valfritt sätt. Sedan lämnas det in i anonyma boxar med ett nummer på till domarpanelen, som är den godaste i respektive kategorin.

– De sätter poäng efter exempelvis mörhet, textur, utseende, smak och så vidare, säger Morgan Lundin, som 2007–2010 hade restaurangen The Square i Arvidsjaur.

Utöver de fem obligatoriska kategorierna finns tre freestyle-kategorier, och det var där som team Lingon och dill presterade som allra bäst. I vegetariska momentet kom de på åttonde plats. I bästa varmrätt och bästa dessert tog de hem guld.

– Allt som serveras kommer från en grill. Man får inte använda någon extern värmekälla förutom den, så man kan inte stå med en kokplatta eller så. Allt ska komma från grillens värme, säger han.

Tävlingen pågick under fyra dagar. På torsdagen sattes stationen upp, utlämning av varor skedde på fredagen och lördag och söndag lagades maten.

– Det var fyra moment per dag som skulle lämnas in, så vi stod där från 7 på lördagsmorgon till söndag kl 15. När vi började närma oss natten så gick vi skift två och två, säger Morgan. Det var intensiva dagar och vädret var inte med dem. Det blåste, regnade och var kallt båda dagarna.

– Så det kändes inte jättekul när man dessutom har en dessert som är känslig för fukt, säger han.

Den vinnande varmrätten var en grillad hjortfilé rullad i en aska på purjolök med höstgrönsaker som butternutpumpa, betor i olika kombinationer, svartkål, fönsterlav. lingon till. Potatis- och purjolöksterrin, rökig whiskey- och rödvinssås till. Allt gjordes på grillen.

– Det var väldigt överraskande att den var så bra. Dessert har vi ju även tidigare varit duktiga på. Vi har ett SM-guld och ett SM-brons sen tidigare. Men att vi skulle ta VM-guld med den också det var väldigt roligt. Vi anade medaljchans för den är väldigt väldigt svår att göra på en grill.

I dag driver Morgan restaurangen Lingon och dill i Skärblacka, utanför Norrköping. Laget har samma namn som restaurangen, med Morgan i spetsen.

Förutom guld i såväl bästa varmrätt som dessert, så hamnade de på bland annat på åttonde plats i vegetariskt, 14 plats i fläskbog med ben och 22 plats i kategorin kyckling.

Morgan Lundin

Bakgrund: Flyttade till Arvidsjaur när han var 4–5 år. Gick kockskola på Strömbacka i Piteå när han var 16 år. Öppnade 2007 restaurangen the Square på samhället, som höll öppet till 2010.

I dag: Driver restaurangen Lingon och dill i Skärblacka, utanför Norrköping.

Aktuell med: Förra helgen deltog han med sitt lag i grill- och barbecue-VM, som gick av stapeln i Limerick på ­Irland. Laget tog hem två av åtta kategorier: bästa varmrätt och bästa dessert. Totalt deltog 91 lag.

Tidigare meriter: Laget har deltagit i flera tävlingar de senaste fem åren, och alltid tagit minst en pallplats i någon kategori vid alla tävlingar de varit med i. Bland annat har de i år vunnit SM-guld som Sveriges bästa lag. De har vunnit brons i Danmark för bästa BBQ-sås.

Nästa tävling i sikte: EM nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om