Arvidsjaur tveksam till Transitio-medlemskap

Det är ett statligt ansvar att det finns väl fungerande infrastruktur i landets alla delar. Det anser kommunstyrelsens arbetsutskott i Arvidsjaur och föreslår med den motiveringen kommunstyrelsen att avstå medlemskap i AB Transitio, ett bolag som skaffar tåg och vagnar till främst regional järnvägstrafik.

Arvidsjaur2006-11-30 00:00
Länstrafiken i Norrbottens län, som ägs av landstinget och länets kommuner, har vänt sig till ägarkommunerna för att få veta hur dessa ställer sig till medlemskap i Transitio. Det bland annat för att den spårbundna kollektivtrafiken i länet ska ha tillgång till moderna tåg och vagnar. Den nattågtrafik till Norrlands som Rikstrafiken upphandlar måste nyttja SJ:s gamla vagnar, i dagsläget renoverade 1980-talsvagnar, och om moderna tåg och vagnar ska nyttjas så måste länet själv skaffa och bekosta dessa.

Många frågetecken

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Arvidsjaur är för närvarande inte berett till medlemskap i Transitio.

- Det finns så många frågetecken som ännu inte är utklarade. Vi och många andra av de små kommunerna i inlandet funderar på vad det här egentligen innebär, säger Jerry Johansson, s, kommunalråd i Arvidsjaur.

Ett frågetecken är hur mycket det kommer att kosta kommunen.

- Det finns underskottstäckning i det här, därför är det här ingenting man ograverat bara hoppar på.

Parallellt med frågan om medlemskap i Transitio AB diskuteras också frågan om en ny modell för finansieringen av kollektivtrafiken i länet. Tanken är att landstinget då ska ta hand om de så kallade stomlinjerna, medan kommunerna själva får ansvara för den lokala trafiken.

- Det behövs fortsatta diskussioner kring båda de här frågorna, för oavsett vilket beslutet blir så kommer det att beröra hela länet, säger Jerry Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om