Vad gäller den framtida gruvnäringen så konstaterades att många rykten finns i omlopp om vad som ska hända framöver. Klart tycks dock vara att behovet av arbetskraft inom gruvnäringen kommer att öka markant i framtiden.
Vid träffen i Arvidsjaur deltog för gruv- och mineralnäringen Lennart Gustavsson, Georange, (intresseorganisation för gruv- och mineralnäringen) som berättade om den nu aktuella situationen i regionen.
Gustavsson fastslog vikten av att börja fundera över de här frågorna och se till att vara redo - när det väl drar igång.
- När det händer för Arvidsjaur är det väl ingen som vet men vi måste definitivt börja planeringen för att inte "bli tagna på sängen" när gruvnäringen stegras på allvar.
Mötet i Arvidsjaur handlande också om att ett tänkbart framtida svensk-finskt utbildningssamarbete inom energisektorn. Något som sannolikt kan bli verklighet inom närtid.
Arvidsjaurs näringslivschef Kenneth Eklund är i alla fall märkbart optimistisk om detta:
- Allt är förstås ännu på idéstadiet men jag är faktiskt väldigt optimistiskt när det gäller möjligheten att få till stånd ett framtida samarbete länderna emellan inom just energisektorn - och varför då inte inom områden där det går ut på att på olika sätt kunna hushålla och spara på energin.
Och hur långt fram i tiden kan ett sådant utbildningssamarbete länderna emellan då tänkas vara?
- Inte alls speciellt länge - högst ett par år eller så skulle jag tro, siar Kenneth Eklund som vidare menar att det genomförda erfarenhetsbesöket mellan näringslivet och studerade bidrar till att gynna samarbetsutvecklingen mellan grannländerna Sverige och Finland.
Avslutningsvis kan sägas att de finska universitetsgästerna vid sitt besök i inlandet också hann med ett uppskattat studiebesök på Glommers Miljöenergi (GME) där vd Bo Lundmark visade runt.