Arvidsjaur referens-kommun i stort projekt

Malmö, Uppsala och Arvidsjaur. Som en av tre referenskommuner i ett projekt för hållbarhetscertifiering för stadsdelar, sticker Arvidsjaur ut som den minsta. Men litet är inte alltid till en nackdel.

ARVIDSJAUR2012-11-02 06:00

En hållbar stadsdel, vad är det? Jo, det är en stadsdel som är välplanerad, där allt hänger ihop och där man tänkt på allt från energisnåla hus till gångbanor och sociala aspekter. Fredrik Frensborg som jobbar med strategisk kommunikation för WSP Analys och strategi har besökt Arvidsjaur för att samla faktorer till ett kommande certifieringsdokument. En försvenskning av liknande projekt som finns utomlands.

- Efter att ha åkt runt på skolor ser jag att Arvidsjaur är särskilt bra på att jobba med minoritetsgrupper, i det här fallet samerna. Det är en typisk faktor som vi vill ha med som ett kriterium för att man ska kunna bli certifierad.

Litet samhälle
Arvidsjaur har blivit utvald som en av kommunerna i projektet just för att det är ett litet samhälle i Norrland. Och att vara små har sina fördelar, menar Frensborg.

- Här har ni tajta kontakter, man känner varandra och det är lättare att samarbeta. Det är värre i större städer där man kanske aldrig träffat varandra.

Varför skulle man vilja ha en hållbarhetscertifiering?
- Det ökar statusen på ett område eller ett helt samhälle, och det leder ofta till bra publicitet och att värdet på fastigheter stiger. Det är bara positivt.

Är det svårt att bli certifierade?
- Ja, det är det, men det ska det vara också.

Vad kan den annars vara bra till?
- Det är lite som en checklista om man till exempel ska bygga ett nytt område. Har man en mall där man redan tänkt på allt finns det mycket pengar att spara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om