"Arvidsjaur är en pigg och vaken ort"

- Vårt mål är att Arvidsjaur ska bli utbildningsnod vad gäller flygutbildningar, säger Tom Lundberg, ordförande för Arvidsjaurs flygplats.På torsdagen träffade han riksdagspolitikern Krister Hammarbergh (M) som gjorde studiebesök på flera företag i Arvidsjaur.

Riksdagsledamot Krister Hammarbergh (M) besökte bland annat flygplatsen vid sitt besök i Arvidsjaur på onsdagen. Tom Lundberg, Jerry Johansson, Kenneth Eklund och Ann-Kristine Vinka deltog i rundvandringen och mötet på flygplatsen.

Riksdagsledamot Krister Hammarbergh (M) besökte bland annat flygplatsen vid sitt besök i Arvidsjaur på onsdagen. Tom Lundberg, Jerry Johansson, Kenneth Eklund och Ann-Kristine Vinka deltog i rundvandringen och mötet på flygplatsen.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2012-01-12 06:00

- Flygplatsen har jag besökt tidigare, men det är spännande att se utvecklingen som sker, säger Krister Hammabergh som är nöjd med dagens besök som också innefattade Nordic Sport, Ideum och Lundbergs trä.

- Arvidsjaur är en pigg och vaken ort, med ett positivt företagsklimat, är hans sammanfattning av dagen.

Det går bättre
Arvidsjaurs flygplats har liksom andra näringar haft det tungt under den ekonomiska kris som rådde 2009. Men flygplatschefen Ralf Lundberg kunde ändå berätta att det går bättre och bättre.

- Vi räknar med att passera 50 000 passagerare detta år, säger han och berättar att målet givetvis är 2008 års siffra på 56 000 passagerare.

Biltestverksamheten gör att man dagligen har stor trafik och flygplatsen har också ständigt byggt ut för att kunna öka sin kapacitet. Den senaste investeringen med att förstärka landningsbanan gick på 23 miljoner.

Fortsatt monopol
Han tog också upp det senaste problemet de stött på i verksamheten. Enligt ett beslut i höstas av Trafikverket vad gäller avreglering av flygtrafikledningen så ska varje flygplats själva äga sitt luftrum. Detta har nu överklagats till förvaltningsrätten av Luftfartsverket och Försvarsmakten. Till dess att överklagan har behandlats får flygplatsen inte själva ta över flygtrafikledningen.

- Vi har investerat med tanke på att själva ta över, vilket skulle bli betydligt billigare. I dag går pengarna till Luftfartverket, säger Ralf Lundberg.

- Luftfartverket vill på det här sättet ha fortsatt monopol för att kunna diktera priserna och vi kan inte göra något åt detta, konstaterar Tom Lundberg som vill ha hjälp att lösa detta.

Krister Hammarbergh säger att de som riksdagsledamöter och lagstiftare inte kan röra i en domstolsprocess men att han kan ge synpunkter till Luftfartsverket.

Kenneth Eklund, vd för Arvidsjaur Test and Training, säger att de räknat med att dra igång en trafikledarutbildning, men att det här nu försenar även detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om