Arjeplogs allmänning ville inte ta emot protestlistor

Arjeplogs allmänning betraktar namnlistorna med protester mot avverkningarna på Storön som icke-existerande.Men listorna, underskrivna av omkring 300 personer, finns.

Arvidsjaur2008-02-20 00:00
ARVIDSJAUR (NN)- Tommy Olsson är långt ifrån ensam motståndare mot avverkningarna, säger Peter Manner, Arvidsjaur.

Arjeplogs allmänning har, som Nyheter i Norr tidigare berättat, sålt skog på Storön i Storavan. I förra veckan inledde SCA avverkningen av sin del, medan Sveaskog ännu inte påbörjat sina avverkningar.

Kontinuitetsskogsbruk

Avverkningarna har dock kritiserats i ett par års tid och motståndarna, med Tommy Olsson, Arvidsjaur, i fronten har i stället försökt förmå allmänningen att avstå kalhuggning och i stället tillämpa så kallat kontinuitetsskogsbruk.

I förra veckan förklarade Kenth Björk, allmänningens skogsförvaltare, att de inte sett till någon protestlista och att allmänningen därför inte tror att den finns.

Men när nätverket av kalhuggningsmotståndare i förra veckan skulle överlämna listorna ville allmänningens representanter, enligt uppgifter till Nyheter i Norr, inte ta emot listorna med motiveringen att debatten är över.

- Det är uppemot tre hundra namnunderskrifter på de här listorna och de flesta som skrivit under bor eller brukar vistas i området, säger Peter Manner, som själv äger fastighet i Gullön.

300 namnunderskrifter

Många Arvidsjaursbors namn finns på listorna. Och personer bland annat från Arjeplog, Slagnäs, Mellanström, Nyåker och Renviken delar åsikten att Storön inte ska kalhuggas.

- Med tanke på att det är rätt glest befolkat runt Storavan är det med 300 namnunderskrifter en hel del folk som är emot kalhuggning. Men därmed inte sagt att alla är emot det, säger Peter Manner.

Han ser kampen mot kalhyggena som viktig trots att avverkningarna på Storön redan inletts.

- Det är viktigt inför framtiden. Det är på väg en omsvängning, det sker en tillnyktring. Och det ska bli spännande att se vad som händer med den del på Storön som Sveaskog skulle ha huggit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om