Det nya arbetstidssystemet som infördes på försök i maj 2003 skulle bland annat tack vare längre sammanhängande ledigheter ge friskare personal inom äldreomsorgen.
- Så har det också blivit, personalen har haft mer fritid och varit mer utvilade, säger Henning Åhman.
Förtroendetid
Men dessvärre har nämndens kostnader inte minskat i den omfattning som politikerna hade förväntat. En stötesten har varit den så kallade förtroendetiden - 179 timmar per år - som den anställde frivilligt har kunnat använda till exempelvis utbildning och friskvård.Socialförvaltningen och personalen har inte haft riktigt samma uppfattning beträffande förtroendetidens utnyttjande samt arbetstidssystemets effekter på ekonomi och sjukfrånvaro.
Enig nämnd
- Vi har inte pengar nog att fullfölja försöket och därför lägger vi ner 2-3-4-systemet och inför ett annat system. Personalen lär bli oerhört förbittrade över detta, men i min sinnevärld skulle förtroendetiden ge guldkant åt vårdtagarna, nu har den istället inneburit ökade kostnader. Det var ett svårt beslut att ta men nämnden var fullkomligt enig i sin bedömning, säger Henning Åhman.Socialnämnden beslutade också att införa en satsning på vårdtyngdmätning. Mätningarna ska omfatta alla vårdtagare i omsorgen och utföras en gång i månaden.
- Mig veterligt är detta unikt, säger Henning Åhman som hoppas att mätningarna ska ge en fullständigt rättvis bild över vårdbehovet sett över en längre tid.