Arbetet kring det störtade postflygplanet mellan Akkajaure och norska gränsen fortsätter först framåt sommaren. Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur förstärkte på haveriplatsen i helgen.
– Totalt var det femton personer på plats från jägarbataljonen. Det väntades blåst och snö så det gällde att samla in så mycket grejer som möjligt. Dessa ska sedan haverikommissionen använda för analys och utredning, sa Carlsson.
Bra jobb i helgen
Arbetet under helgen uppges ha fortlöpt väl.
– Det har fungerat bra på haveriplatsen. Några ton vrakdelar är bärgade, svarta lådan återfunnen. Bra jobbat av polisen, haverikommissionen, helikoptrar och alla som är där, så har vår kapten Carl-Johan Olofsson som är på plats uttryckt sig.
Med hjälp av hundar har polisen hittat mänskliga kvarlevor, men arbetet att hitta mer fortsatte under måndagen.
– De letade efter mer så att det ska gå att göra en ordentlig analys. Det är med tanke på de anhöriga, så att man ska veta säkert. Så fungerar det när det hänt något. Så länge man inte har bevis så är människorna som var inblandade saknade.
Mats Carlsson berättar att kapten Carl-Johan Olofsson också var delaktig i insatserna kring planet som kraschade in i Kebnekaise 2012. Men haveriplatserna skiljer sig mycket åt.
– Det är koncentrerat till en begränsad yta den här gången, om man jämför med planet som kraschade in i Kebnekaise. Där planet nu störtade var det ett begränsat område där delarna har spridits. På Kebnekaise var det väldigt svår terräng, det var brant och en bergsvägg som planet flög in i. Det var delar överallt.
Mörkt och kallt
Kylan, mörkret och avståndet från bebyggelse är bara några av de yttre komplikationer som försvårat uppdraget. Men det är ett tufft uppdrag även för psyket.
– Ja visst är det så. Kapten Carl-Johan sa det innan han åkte, att det är en konstig känsla att komma till en sådan här plats. Det är en hemsk uppgift såklart, men det har fungerat bra och varit bra förutsättningar.
Bemanningen från Arméns jägarbataljon ska nu ha återvänt till Arvidsjaur.