Använde kommunal mark utan tillstånd

Ett privat företag har utan lov placerat bland annat byggnader och fordon på kommunens mark. Efter uppmärksammandet har företaget inlämnat en begäran om att få arrendera marken. "Vi ställer oss positiva till en detaljplanändring", säger kommunalråd Lotta Åman (S).

Olovligt. Ett företag i Arvidsjaur har utan tillstånd tagit kommunal mark i anspråk. Företagets byggnader, fordon, oljefat med mera finns idag på marken. Företaget har nu lämnat in en förfrågan om att få arrendera marken. (Arkivbild)

Olovligt. Ett företag i Arvidsjaur har utan tillstånd tagit kommunal mark i anspråk. Företagets byggnader, fordon, oljefat med mera finns idag på marken. Företaget har nu lämnat in en förfrågan om att få arrendera marken. (Arkivbild)

Foto: Bertil Sundkvist

ARVIDSJAUR2016-05-11 16:08

I oktober fick kommunens tekniska förvaltning kännedom om att ett privat företag utan tillåtelse placerat bland annat byggnader, fordon, och skräp på kommunägd mark. Marken låg i anslutning till företagets mark.

– Det är lite oroande den text som man läser inledningsvis i ärendebeskrivningen. Att företaget placerat byggnader, skrotbilar, oljefat och så vidare på kommunens mark. Och om jag förstått det rätt så ligger det här dessutom i direkt anslutning till när man kommer in med järnvägen, så den första vyn man får när man kommer med inlandsbanan in i Arvidsjaur samhälle det är detta. Det är inte bra, sa Bjarne Hald (C) när ärendet togs upp vid kommunstyrelsens sammanträde.

Kräver städning

Att företag tar sig friheter att använda kommunens mark som skrotupplag är inte heller lämpligt, men att det inte är något som får överskugga andra aspekter.

– I grunden är det naturligtvis viktigt att våra företagare får utvecklas, så vi är positiva till att man gör den här förändringen, att göra en detaljplanering ändring och därefter hyr ut marken till företagaren. Sedan bör även kommunchefen få i uppdrag att vidta åtgärder så att olovliga byggnader etcetera tas bort. Det ska inte löna sig att göra fel, säger Hald (C).

Ledamöterna var också eniga om att en städning måste till, men att det inte är något som gäller enbart detta företag då det på flera industritomter ser hellre än bra ut.

– Uppdraget att städa upp är redan lämnat från kommunen, för vi upptäckte till min fasa när vi var ute och åkte rälsbuss vid uppmärksammandet av Akkavare-olyckan att det inte såg så trevligt ut, så det ligger på miljökontoret att se till att det städas upp, sa Åman (S).

Detaljplaneändring

Diskussionen gick vidare om det var arrendering eller försäljning, samt vem som ska bekosta vad.

– Men vi måste börja med att se till att detaljplanändringen blir gjord och det är ett uppdrag för miljö-, bygg och hälsoskyddsnämnden enligt min mening. Jag har heller inget emot att området städas, upp men också då att det ska gälla alla, säger Ylva Stråhle Andersson (S).

Kommunchef Kerstin Olla Grahn säger att det i regel är den som vill ha planändring som bekostar den, men det kan också tas ut via arrendet över tid. Första steget är dock en detaljplanändring, och det ställde sig kommunstyrelsen positiv till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om