Det var kommunalrådet själv som gick upp på kommunfullmäktige och yrkade bifall till förslaget, som kom från Centerpartiet tillsammans med Vänsterpartiet.
– Det här är ingen stor grej för mig. Jag har inga särskilda skäl till att jag yrkade bifall till förslaget, mer än att vi i politiken också måste spara pengar och det är mitt arvode som är det stora fasta arvodet som var uppe för diskussion, säger Lotta Åman.
När förslaget drevs igenom i kommunstyrelsen den 7 februari anmälde hon jäv och deltog inte i diskussionerna. Den här gången resonerade hon annorlunda.
– Vi konstaterade i början av debatten att om jag skulle vara jävig så skulle vi alla vara det, därför deltog jag i debatten, säger Lotta Åman.
Hon får nu sin månadslön sänkt från 62 500 kronor i månaden till 58 100 kronor. Övriga fritidspolitiker i fullmäktige får sina heldagsarvoden sänkta från 980 kronor till 900 kronor.
Vad tror du väljarna kommer att tycka om det här beslutet?
– Jag tror de kommer tycka att det är ett bra beslut, säger Åman.
Hur ser du på ditt arvode i förhållande till andra kommunalråds arvoden i länet?
– Jag ligger någonstans i mitten, det finns de som har högre och det finns de som har lägre. Som heltidsarvoderad politiker är jag tillgänglig för medier och för medborgare dygnet runt. De andra kommunerna sätter sina arvoden.
Hon anser att arvodet, som fastställs av en speciellt utsedd arvodesdelegation bestående av gruppledarna i fullmäktige samt presidiet, ska vara detsamma under hela mandatperioden.
– Nu kommer det att vara det här arvodet som gäller under mandatperioden 2019–2022. Då vet alla att det är det här man går in med när man tar på sig uppdraget, säger hon.
Själv fortsätter hon gärna en mandatperiod till.
– Ja, jag tycker det här är ett trivsamt uppdrag. Det är intressant och lärorikt, säger Lotta Åman.
Totalt ger besparingen mellan 80 000 och 90 000 kronor enligt Centerns gruppledare Bjarne Hald. För honom är beslutet en seger.
– Det är en seger för medborgarna att politiken visar ledarskap och föregår med gott exempel, säger han.
Tycker du att lönerna på den övriga arbetsmarknaden också ska sänkas?
– Vi tycker inte att någon ska ha sänkt lön, men inom politiken har vi haft ett läge där våra förvaltningar måste minska sina kostnader och göra besparingar. Vi i politiken måste också vara med och göra besparingar, säger Bjarne Hald.
Utöver mötesarvodet får alla fritidspolitiker ersättning för förlorad arbetsinkomst.
– En del kan tycka att det är högt med 900 kronor per möte, men vi har en lång inläsningstid inför varje sammanträde, säger Hald.
Ursprungsförslaget var att sänkningen skulle börja gälla från och med 1 mars, men den skjuts upp till 1 april på grund av att protokollet måste hinna justeras samt att det enligt kommunallagen ska finnas en viss period för överklagan av beslutet. Moderaterna reserverade sig mot beslutet i kommunfullmäktige.