Ringelskolan ersatte all nötfärs med lokalproducerad älgfärs för tio år sedan. Satsningen har gjort skolköket unikt i Sverige och i den nyutgivna skolkokboken "Matlust" uppmärksammas kökets recept på älgfärsbiffar.
En ny upphandling sätter nu stopp för älg som råvara och Ringelskolans restaurangchef Franz Weidl nallar på sitt sista sinande lager.
- Älgfärs var det enda vi kunde köpa in lokalt, säger han med ett ledsamt uttryck.
Samma som Piteå
I upphandlingen som började gälla efter årsskiftet måste Arvidsjaur, Älvsbyn och Arjeplog köpa in samma huvudråvaror som Piteå kommun.
Tidigare handlade kommunerna från ett gemensamt anbud, men de behövde inte köpa samma råvaror. Genom att viltkött undantogs i upphandlingen kunde Franz Weidl införskaffa älgfärs från ett lokalt slakteri i tio år.
Köttet är inte längre undantaget i den nya upphandlingen som skedde bakom Ringelskolans rygg. En lista med livsmedelsprodukter var det enda som skickades ut innan beslutet.
Helt bortkopplade
- Vi var helt bortkopplade från det här, det var inga möten innan upphandlingen för att påverka någonting, säger Franz Weidl.
Franz Weidl känner en oro över att kvalitén kan försämras och att kostnaden istället ökar om köket vill frångå massinköp av plättar och istället göra hemmagjorda pannkakor.
- Vi måste kunna påverka produkterna och matsedeln framförallt.
Restaurangchefen är kritisk till hur allt har gått till. Nu hoppas han på en bättre dialog med kommuner och kostchefer på en träff i slutet av februari.
- Vi har kunskap och jobbar med det här dagligen. Vi ska ha något att säga till om.
Osäker på kvalitén
Älgfärsen försvinner och Franz Weidl är osäker på vilken kvalité nötfärsen håller. Viltfärs och viltskav som baseras på hjortkött finns också med i leverantörernas sortiment men smaken är annorlunda än älg.
- Jag bedömer att viltfärsen är sämre kvalitéts- och smakmässigt